Hargita megye: 251 alkalmazottjától válik meg januártól egy lapterjesztő vállalat

Több mint 300 Hargita megyei alkalmazott veszíti el az állását a következő időszakban, legtöbbjüket egy lapterjesztő vállalattól bocsátják el – közölte hétfőn a munkaerő-foglalkoztatási és -elhelyezési ügynökség.

Az intézmény munkaerőpiac-elemzési osztályának vezetője, Janó Edit az AGERPRES-nek elmondta, hogy a lapterjesztő cég 251 alkalmazottjától válik meg 2023. január elsejétől. Nagy arányú leépítések lesznek egy bútoripari vállalatnál is, amely 63 alkalmazottját bocsátja el.

Janó Edit nem tudott részletekkel szolgálni a leépítések okairól, a cégek ugyanis nem kötelesek megindokolni az elbocsátásokat, ám sajtópiaci információk szerint több magyar nyelvű regionális lap nyomtatott verziójának a megszűnése áll a háttérben.

Az ügynökség illetékese elmondta, hogy az elbocsátott alkalmazottakat segítik az álláskeresésben, egy részük munkanélküli-segélyben részesül. Közölte azt is, hogy eddig nem érkeztek bejelentések tömeges leépítésekről az olyan időjárásfüggő ágazatokból, mint az építőipar vagy a mezőgazdaság.

Az ügynökség október végén 5017 állástalan személyt tartott nyilván, ez megyei szinten 4,23 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: