Hargita megye összefog a hétfői tragikus események kárvallottjainak megsegítésére

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban tartott tanácsülést Hargita Megye Tanácsa

Összefog Hargita megye három térsége, és a kormánytól kapott támogatást Székelyudvarhelynek adják, hogy segítsék a Tamási Áron Gimnáziumot a hétfői tragikus események után. Költségvetésmódosításról szavaztak, és megtartotta éves beszámolóját a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részéről Konrád Judit menedzser Hargita Megye Tanácsa november 21-i rendkívüli ülésén, amelyet a megyei kórház könyvtártermében tartottak.

A tanácsülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/275769871785366

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsa alelnökének kérésére a tanácsülés kezdetén a jelenlevők egy perc néma csenddel emlékeztek meg a székelyudvarhelyi tragédiában elhunyt Sipos Dávidról, akit a tanácsülés ideje alatt kísértek utolsó útjára Farkaslakán. Az alelnök továbbá arra kérte a testületet és a jelenlevőket, hogy imádkozzanak egy másik áldozat felépüléséért, azért a kislányért, aki a marosvásárhelyi kórház intenzív osztályán küzd az életéért.

„A hétfői tragédia hatást gyakorol az évvégi eseményeinkre, reméljük, hogy hasonlóra soha többé nem kerül sor Hargita megyében. A legfontosabb az emberi élet, és az embereket biztonsága, ezt ismét megmutatták számunkra a hétfői történések. Ezért fontos, hogy jól felszerelt kórházaink legyenek, jól felkészült szakembereink, megfelelő infrastuktúra és logisztika. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy összegezzük így év végén a megyei kórház megvalósításait” – mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a kórház vezetőségének a meghívást, illetve Tar Gyöngyinek, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjének és a kórház személyzetének a tanácsülésen való részvételt. Mint hozzátette, látva a megvalósításokat, a testület és az apparátus tagjait megerősíti hitükben, hogy erőfeszítéseik nem hiábavalók.

Konrád Judit kórházmenedzser köszöntött mindenkit, és bemutatta azokat a megvalósításokat, amelyek nagyrésze a megyei tanács partnerségével valósult meg. „A megyei tanács bizalma nagyon fontos a kórház személyzete számára, és ösztönzően hat. Arra törekedünk, hogy ez a bizalom ne legyen hiábavaló” – fogalmazott Konrád Judit.

A kórházmenedzser azt mondta, 2023 az építkezések és a pályázások éve volt, több nagy projektet folytattak, illetve folytatnak Hargita Megye Tanácsával közösen. Legnagyobb beruházás a járóbeteg-rendelők felújítása és felszerelése, ezenkívül fontos projektjeik voltak a családtervezői kabinet felszerelése, a kórház villamossági rendszerének korszerűsítése. Lezárult a Covid-járvány következményeinek csökkentésére kiírt projektjük, pályázatot nyújtottak be a kórház digitalizálására, amely szintén jelentősen növelni fogja a betegbiztonságot. Modernizálták a fűtésrendszert, a helikopter leszállópálya üzembe helyezése nagy büszkeségük. Szakmai szempontból a továbbképzések lehetőségét biztosították, illetve szakmai napot szerveztek az ápolóknak, számolt be Konrád Judit.

„Büszkék vagyunk a kórház teljesítményére, köszönjük a munkát a teljes csapatnak! Bízom benne, hogy folytatni tudjuk az elkezdett dinamikus fejlesztést” – mondta Borboly Csaba.

A folytatásban költségvetésmódosításról szavazott a testület, a három területi RMDSZ-szervezet egyöntetű döntése szerint 1,2 millió lejjel támogatják célirányosan Székelyudvarhely önkormányzatát a hétfői tragikus események okozta anyagi károk helyrehozatalára.

„Ez egy felelős döntés az RMDSZ három Hargita megyei területi szervezete részéről, bízom benne, hogy képes lesz felelősen felhasználni Székelyudvarhely városvezetése” – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.  

„Ilyen tragikus esetben a szolidaritás kimutatásának nemcsak anyagi vonzata, hanem jelzésértéke is van. És jeleznünk kell azt, hogy közösségünk össze tud fogni, és vállvetve dolgozni, hogy együtt túl tudjunk jutni a tragikus történéseken. Az emberi életet nem lehet pénzben mérni, és a tragédiát nem tudjuk semmissé tenni. Tudjuk, hogy a tragédiát megélt szülőknek, gyerekeknek a pénz nem jelent semmit, de jeleznünk kell, hogy habár előfordul, hogy vitázunk térségenként a finanszírozások elosztásáról, ez esetben egyöntetűen mindenki segíteni akar a székelyudvarhelyi tragédiában kárvallott diákoknak. Köszönjük az RMDSZ elnökének és a kollégáknak a segítséget, bízom benne, hogy a városvezetés megfelelően fel tudja használni az anyagi támogatást” – fogalmazott Bíró Barna Botond.

Az RMDSZ parlamenti csoportjának köszönhetően 1,2 millió lej kormánytámogatást kap Hargita megye, amit teljes egészében Székelyudvarhely önkormányzatának szavaztak meg célirányosan, a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának újraépítésének támogatására.

Továbbá a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság költségvetését egészítették ki, illetve kisebb átcsoportosítások voltak a különböző alintézményeknél, ezek indokolták a megyei tanács költségvetésmódosítását.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: