Hargita Megye Tanácsa partnerségre hívja a helyi önkormányzatokat

A cél a közpénzek minél hatékonyabb felhasználása

Az országos közbeszerzési stratégia célja, többek között a helyi szintű központosított közbeszerzési egységek létrehozása és működtetése. Az intézkedést az Országos Közbeszerzési Ügynökség az Európai Beruházási Bank (EBB) támogatásával hajtotta végre, így Hargita Megye Tanácsán belül 2021 óta működik egy központosított közbeszerzési egység (UCA).

Hargita Megye Tanácsa kedvezményezettként jelölte meg a megye helyi önkormányzatait, a cél pedig közpénzek minél hatékonyabb felhasználása.

Az intézmény a helyi önkormányzatokat pedig partnerségre hívja.

A partnerség előnyei a költségvetési megtakarítás és a közpénzek hatékony felhasználása a több intézmény számára központosított közbeszerzés révén, csökkentett anyagi és humánerőforrással, a közbeszerzési eljárás egyszerűsítése és a kereslet-kínálat kiegyensúlyozása, a központosítás révén nagyobb volumen és így az ártárgyalások révén versenyképes árak, az átláthatóság biztosítása. Ugyanakkor a központosított közbeszerzési egység kerül ellenőrzés alá és nem minden intézmény külön-külön, a közpénzek felhasználásának hatékonysága növekszik és egyszerűbbé válik az ellenőrzése, valamint jó kapcsolat alakul ki az ajánlatkérő és a beszállítók között, növekszik a kiszámíthatóság az üzleti környezet számára.

A csatlakozási szándékot február 15-ig nyújthatják be.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a közbeszerzési osztály elmúlt években nyújtott munkájának köszönhetően egyszerűbbé válik a közbeszerzési folyamat a helyi önkormányzatok számára, ezzel terhet levéve a kisebb hivatalokról és valamint a közpénzek hatékonyabb felhasználása mellett a nyújtott szolgáltatások minősége is javul.


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: