Hargita Megye Tanácsának idei prioritása utak építése

Máréfalván tartott kihelyezett ülést a megyei tanács

Idén számos Hargita megyei utat építenének meg, erre 100 millió lejt szeretnének elkölteni, ami az előző években elköltött összegek többszöröse, jelentette be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke január 11-én Máréfalván, a megyei tanács kihelyezett ülésén. A rendkívüli ülésen továbbá ideiglenes beruházási listáról, illetékek összegéről, uniós projektben való partnerségről döntöttek, illetve egyeztettek a hagyományos termékek havi vásárának további szervezéséről.

A kormány rendelkezése szerint megszűnt a megyei agrárkamara, létrejött a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, amelynek aligazgatója lett Ábrahám Emma, a korábbi agrárkamara vezetője. Az ülés elején Ábrahám Emma beszámolt arról, hogy az agrárkamara legfőbb tevékenysége a székely termékek népszerűsítése volt. Szervezték a kétnapos és a havi hagyományos termékek vásárát, közben elfogadták a megyei agrárstratégiát, amely szintén tartalmazza a Székely termékek népszerűsítését, értékesítését. Kérték az illetékes szakminisztériumtól, hogy a Székely termék védjegy odaítélése, a vásárok szervezése maradjon a mezőgazdasági igazgatóság hatáskörében, de nem kaptak erre engedélyt. Ezért az igazgatóságnál dolgozók, a korábbi agrárkamara munkatársai partnerek tudnak lenni és segítséget tudnak nyújtani a vásárok szervezésében. Anyagi finanszírozásra nincs lehetőségük, de szakmai szempontból továbbra is partnerek kívánnak lenni a védjegy odaítélésében is, akárcsak a lovasprogramok, az erdőgazdálkodási program szervezésében és a Székely Gazda szerkesztésében – hangsúlyozta Ábrahám Emma.

tanacsules_2017jan11_3

Borboly Csaba szerint a kérdés az, hogy ki folytatja a korábbi agrárkamara tevékenységét, ezért a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottsága megvizsgálja a helyzetet, hogy egy ügynökségen vagy a megyei tanács valamelyik részlegén belül működjön tovább a vásárok szervezése és a programok.

Becze István tanácsos, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottsága nevében elmondta, dolgoznak a megfelelő megoldáson, hiszen a Székely termék mozgalom sok családnak jelent megélhetést.

A jelenlevőket házigazdaként Kovács Imre polgármester köszöntötte, aki beszámolt a 2017-es tervekről. Legfontosabb tennivalóként említette, hogy járdát építsenek a főút mentén, illetve egy iskolabusz vásárlását, hogy a máréfalvi gyerekek minél jobban be tudjanak kapcsolódni a székelyudvarhelyi sport- és kulturális életbe. Emellett fontos a mezei utak javítása, illetve készítik a pályázatot a mellékutak modernizálására, vázolta a polgármester.

A megyei tanács az országos költségvetés elfogadása előtt ideiglenes beruházási listát fogadott el. EU-s pénzeket szavaztak meg a megyei integrált hulladékgazdálkodási projektre és a Rural Growth vidékfejlesztési projektre, illetve saját költségvetésből 150 ezer lejt különítettek el a megyei sürgősségi kórháznak, finanszírozzák az udvarhelyi inkubátorházban a víz és a villany bekötését. A megyei utakra is utaltak ki pénzt: a 132-es úton a beszakadás kijavítására, a csicsói híd munkálatainak közbeszerzésére, a Gyergyóújfalu-Vasláb útszakasz, valamint a 123F jelzésű Csicsó-Csiba útszakasz tervezésére.

Január 1-től Hargita Megye Tanácsa partner INSiGHTS európai uniós projektbe, amely a turizmus fejlesztését célozza meg. Ennek keretében turisztikai csomagokat, applikációkat akarnak kidolgozni, amelyek a Hargita megyei programokat ismertetik a turistákkal, számolt be Borboly Csaba. A projektben Hargita megye önrésze 2 százalék, 3277 euró. 

tanacsules_2017jan11_2

A megyei tanács elfogadta az építkezési egedélyek illetékét és az ingatlanadókat.

Tavaly 43 millió lejt költött utakra a megyei tanács, az idei terv, hogy 100 millió lejt költsenek, és ebből számos megyei utat építsenek meg, számolt be Borboly Csaba.

A tanácsülésen jelent volt Sebestyén Csaba parlamenti képviselő is, aki arról biztosította a jelenlevőket, hogy erős a parlamenti képviselet és jó szakemberek készülnek a négyéves munkára.

A különfélékben Csillag Péter megyei tanács a gyergyószentmiklósi fűtésproblémát említette, amelyre Borboly Csaba azt mondta, megnézik, hogy a tartalékalapból hogyan tudnak segíteni. Dávid Lajos, Máréfalva korábbi polgármestere Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának segítségét kérte a Hargita sírégió pályáinak felügyeletében.

Kérem ossza meg ismerőseivel: