Hargita megyében az év eleje óta 310 esetben riasztották a hatóságokat medve felbukkanása miatt

Az idén kevesebb medvét kellett elkergetni a lakott településekről

Csökkent Hargita megyében a medvék jelenléte miatt szükséges hatósági beavatkozások száma: év eleje óta 310 esetben igényelt a lakosság csendőri fellépést a nagyvadak lakott településről való eltávolítására.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy október 31-e és november 7-e között négy hívás érkezett az 112-es számra medve jelenléte miatt, míg tavaly ugyanebben a periódusban ez a szám kétszer ennyi volt.

Az elmúlt héten a négy hívás Gyergyóditróból és Balánbányáról érkezett.

Gyergyóditróban október 31-én egy oktatási intézmény udvaráról kellett elűzniük a nagyvadat a csendőröknek. Balánbányáról november 5-én és 6-án háromszor is riasztották a hatóságokat medve miatt. A helybéliek beszámolóiból ítélve ugyanarról a példányról van szó; a medve esténként rendszeresen ellátogat a városba, élelmet keresve.

A beavatkozások komplikáció nélkül zajlottak, kár nem keletkezett. A csendőrök minden esetben a helyszínen maradtak még egy darabig, hogy meggyőződjenek arról, hogy valóban elmúlt a veszély – mondta Gheorghe Suciu.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest idén kevesebb medvét kellett elkergetni a lakott településekről: idén 310 beavatkozásra volt szükség, míg tavaly ugyanebben az időszakban 472-re.

A csendőrök arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak, hívják az 112-es számot, ne közelítsenek az állathoz, ne etessék, és körültekintően tárolják a háztartási hulladékot.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: