Hargita megyében az idén eddig 386 kérést nyújtottak be a vadkárok megtérítésére

373 esetben medvék, 13 esetben farkasok okozták a károkat

A Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez (APM) az év eleje óta összesen 386 bejelentés érkezett vadállatok, főként medvék okozta károkról; ezek értéke mintegy egymillió lejre rúg.

Az ügynökség igazgatója, Domokos László szerint a 386-ból 373 esetben medvék, 13 esetben farkasok okozták a károkat.

A kárfelmérő bizottság összesen körülbelül egymillió lej kártérítést szabott meg, ebből eddig 470.000 lejt fizettek ki, a fennmaradó összeg kiutalása folyamatban van.

Domokos azt is elmondta, hogy az idén tíz medvét lőttek ki a megelőzési és beavatkozási kvóta alapján, további nyolc példányt pedig a lakott területeken károkat okozó és a lakosságot veszélyeztető medvék kilövését lehetővé tevő törvény alapján. Ugyanakkor hat vadat áthelyeztek más területre. Huszonöt olyan esetet regisztráltak, amikor a hatóságoknak a lakott területről vissza kellett űzniük a medvéket az erdőbe.

A Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója szerint év eleje óta nyolc medvét gázoltak el a közutakon, egy példányt pedig a vonat ütött el. További két medvetetemre is bukkantak, amelyek esetében más körülmények vezettek a pusztuláshoz.

A lakott területekre behatoló medvék juhokat, szarvasmarhákat, sertéseket, szárnyasokat öltek meg, méhkaptárakat fosztottak ki és tettek tönkre, termőföldeken és gyümölcsösökben okoztak károkat – sorolta az igazgató.


A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája szerint a múlt héten összesen 22-szer kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről.

A közlemény szerint Székelyhodos, Vasláb, Gyergyócsomafalva, Csíkszentmárton, Zetelaka, Gyergyótölgyes, Csatószeg, Felsőboldogfalva, Csíkszentdomokos, Tordátfalva, Csíkszereda, Borszék, Korond, Csíkpálfalva és Etéd lakossága jelezte az 112-es segélyhívó számon medvék jelenlétét.

A csendőröknek csupán két esetben kellett eltávolítaniuk a medvét a lakott területről, az összes többi esetben a nagyvad a kiérkezésükkor már elhagyta a jelzett helyszínt.

Hargita megye csendőrségének adatai szerint az év elejétől több mint 300 esetben jelezte a lakosság az 112-es segélyhívó számon medvék jelenlétét lakott területeken.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: