Hargita megyében az optimálisnál négyszer több medve él

Infografikákkal ábrázolták a helyzetet Hargita Megye Tanácsánál

A medvék helyzetéről készített infografikákat Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, ezek a populációt, a vadkárokat és a vadászati kvótát elemzik. Egy tanulmány szerint Hargita megyében 340 lenne a medvék optimális száma, ezzel szemben a vadásztársulatok becslései szerint ennél 1010-zel több egyed él. A magas létszám miatt a medvék lakott területekre szorulnak, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, és bár a legtöbb alkalommal elmenekülnek, számos esetben támadással végződik a találkozás. A tavalyi idényben Temes megyében a medvelétszám 16%-át hagyták jóvá kilövésre, Hargita megyében csupán 3,9%-át.

– A  medvék helyzetének vizsgálata bonyolult, számos eltérő nézőpont és adat van. Az infografikák olyan kulcsadatokat mutatnak be, amelyek nemcsak a gyakran ellentmondásos helyzeteket mutatják be, hanem további kérdéseket, feltevéseket generálnak, vitaindítóként szolgálnak annak érdekében, hogy a medvék körüli problémák a lehető legjobban felszínre kerüljenek és megoldódjanak – mondta Bencze László, az Elemző Csoport munkatársa, az infografikák készítője.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke többször szót emelt a probléma orvoslásáért, Brüsszelben minden lehetséges platformon dolgozik azért, hogy  a Natura2000-es stratégia hároméves felülvizsgálatáról szóló jelentésbe emberi áldozatokról szóló rész is bekerüljön. Az elöljáró pénteken, november 20-án a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy szakbizottsága (ENVE) ülésén  kérte az Európai Néppárt frakcióját, hogy tegyen további intézkedéseket a medvekérdés orvoslása érdekében, nehéz azonban olyan szabályozásokat módosítani, amelyek már célegyenesben vannak, illetve a frakciók csak politikai döntésekben mennek szembe egymással, konkrét, gyakorlati élethelyzetekről szóló passzusoknál nem. Éppen ezért ezzel párhuzamosan a szabályozást előterjesztő Roby Biwerrel, a szocialisták frakciójának luxemburgi tagjával  is egyeztetett Borboly Csaba, akitől ígéretet kapott arra, hogy „a személyi sérülések” részt is belefoglalja a potenciális konfliktusok megelőzéséről szóló részbe.

 – Ennek természetesen procedurálisan nagyon nehéz a kivitelezése az EU platformjain, ám dolgozunk rajta, és az RMDSZ-t is kérem, hogy támogassa a tervezetet az Európai Néppártban, próbálja meg elérni, hogy a Régiók Bizottsága néppárti frakciója vállalja fel a javaslatom támogatását – emelte ki Borboly Csaba.

01 Medvek helyzete - letszam

02 Medvek helyzete - beavatkozasi kvota

medvek1

Az infografikák a vadkarok.hargitamegye.ro és az elemzo.hargitamegye.ro oldalakon is tanulmányozhatók.

Kérem ossza meg ismerőseivel: