Hargita megyében az utóbbi héten tizenegyszer riasztották medve felbukkanása miatt a csendőröket

Gyergyóalfaluban tehenet pusztított el a nagyvad

Az elmúlt héten tizenegyszer riasztották lakott településen felbukkanó medvékhez a Hargita megyei csendőröket. Szokatlan hívást is kaptak: egy elszabadult emu jelenlétéről számoltak be Székelyudvarhelyen.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt héten Güdüctelepen, Gyergyóalfaluban, Csíkjenőfalván, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóhollón, Gyergyósalamáson, Csíkszentgyörgyön, Tusnádfürdőn, Marosfőn jelezték medve jelenlétét, összesen tizenegyszer.

Güdüctelepen a nagyvad a kerítést összezúzva bejutott egy udvarba, ahol gyümölcsfákban tett kárt; Gyergyóalfaluban tehenet pusztított el, Csíkszentgyörgyön birkákat támadott meg, míg Gyergyósalamáson a tyúkketrecet vette célba.

Székelyudvarhelyről szokatlan telefonhívás érkezett: egy helyi lakos arról értesítette a hatóságokat, hogy nagytestű madár van az udvarán. Mint kiderült, egy emuról volt szó. A csendőrök állatorvos segítségét kérték. Röviddel ezután megjelent az emu tulajdonosa, és visszaszállította a madarat a farmra.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest idén kevesebb medvét kellett elkergetni a lakott településekről: az elmúlt héten 11 beavatkozásra volt szükség, míg tavaly ugyanebben az időszakban 25-re; ugyanakkor év elejétől a Hargita megyei csendőrég 265 riasztást kapott medvék jelenléte miatt, míg az elmúlt év hasonló időszakában 397-et.

A csendőrök arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak, hívják az 112-es számot, ne közelítsenek az állathoz, ne etessék, és körültekintően tárolják a háztartási hulladékot.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: