Hargita megyében is felmerült az afrikai sertéspestis megjelenésének gyanúja

Elhullott vaddisznó esetében mutatták ki a vírust

Hargita megyében is felmerült az afrikai sertéspestis megjelenésének gyanúja, miután elhullott vaddisznó tetemére bukkantak a Homoródszentmárton (Mărtiniş) községhez tartozó Gyepes (Ghipeş) település térségében levő egyik vadászterületen.

Az állat tetemére egy helybéli lakos talált rá a falu közelében, majd értesítette a hatóságokat – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Hargita megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőhelyettese, Cristina Antal.

Egy suceavai laboratóriumban végzett vizsgálat már kimutatta az afrikai sertéspestis jelenlétét a tetemből vett mintából, amelyet pénteken a bukaresti laboratóriumba is elküldtek.

Péntek délben Petres Sándor alprefektus vezetésével összeül a helyi betegségmegelőzési központ, hogy jóváhagyja az ilyenkor esedékes intézkedések tervét.

Hargita megye azon kevés megyék közé tartozott, ahol ez idáig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis jelenlétét.


Igazolták az afrikai sertéspestis megjelenését Hargita megyében 

A bukaresti állategészségügyi intézet laborja hivatalosan is igazolta pénteken az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét a Homoródszentmárton (Mărtiniş) községhez tartozó Gyepes (Ghipeş) település térségében levő egyik vadászterületen elhullott vaddisznó tetemében

Az állat tetemére egy helybéli lakos talált rá a falu közelében, majd értesítette a hatóságokat.

Egy suceavai laboratóriumban végzett vizsgálat már kimutatta az afrikai sertéspestis jelenlétét a tetemből vett mintából, amelyet pénteken a bukaresti laboratórium is megerősített.

Péntek délben Petres Sándor alprefektus vezetésével összeült a helyi betegségmegelőzési központ, és jóváhagyta az ilyenkor esedékes intézkedések tervét.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a gyepesi vadászterületen 80 vaddisznót kilőnek, hogy korlátozzák a kór terjedésének valószínűségét.

Hargita megye azon kevés megyék közé tartozott, ahol ez idáig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis jelenlétét.


Forrás: www.agerpres.ro

A címfotó illusztráció

Kérem ossza meg ismerőseivel: