Hargita megyében is havazott

Egyes közutakon télies körülmények között zajlik a közlekedés

Havazott Hargita megyében az éjjel, egyes utakon télies körülmények között zajlik a közlekedés – tájékoztatott vasárnap a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

A tájékoztatás szerint a 13B jelzésű országúton (Bucsin-tető és környéke), a 13A országúton (Csíkszereda és Szentegyháza között), a 15-ös országúton (Borszék), a 12C országúton (Gyilkos-tó és környéke) havazott. Az útkarbantartók csúszásgátlót szórnak a jelzett szakaszokra, de kérik az autóvezetőket, hogy téli gumi nélkül ne induljanak útnak.

Adrian Pănescu, Hargita megye prefektusi szóvivője közölte az AGERPRES hírügynökséggel, hogy a hegyekben csitult a havazás, de egyes régiókban továbbra is hull a hó, a gerinceken pedig heves szél fúj.

Hargitafürdőn is havazott, az úttesten kívül 10 centiméteres a hóréteg. Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a térségben még az éjszaka során megkezdték a hóeltakarítást, így nem voltak fennakadások a forgalomban.

A Hargita megyei katasztrófavédelem jelentése szerint öt transzformátor-állomást rongált meg az erős szél Homoródszentmárton környékén, 341 fogyasztó áram nélkül maradt.


Autóra zuhant egy fa Parajd közelében, két ember megsérült

Személygépkocsira zuhant egy fa vasárnap a 13B jelzésű országúton, Parajd közelében. Az autóra zuhanó fa két személyt sebesített meg, székelyudvarhelyi, korondi és parajdi mentőcsapatok érkeztek a helyszínre – közölte a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

Az első híradások egy sérültről számoltak be, utólag azonban a katasztrófavédelem helyesbített, közölve, hogy két személyt kellett kórházba szállítani: egy 65 éves férfi a fején és a jobb kezén, egy 57 éves nő a nyaki tájékon sérült meg.

Időközben újraindult a forgalom a 13B országúton.

Hargita megyében vasárnap 18 óráig sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben erős szél és havazás miatt.


Vasárnap estig kitart a szeles idő

Az ország területének több mint felében kitart a szeles idő, a Keleti-Kárpátokban havazásra és hóviharokra kell számítani – közölte vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint vasárnap 18 óráig Erdély déli részén, Munténiában és Dobrudzsában a széllökések sebessége eléri az 55-65 km/h-t, helyenként a 70 km/h-t is.

A Keleti-Kárpátokban havazni fog, a várható csapadékmennyiség 10-15 liter négyzetméterenként. A hóréteg megmarad. Erős légmozgásra kell számítani a hegyekben, a széllökések elérhetik a 60-80 km/h, 1700 méter fölött pedig akár 90-110 km/h sebességet is, ami hóviharokat idéz elő és jelentősen lecsökkenti a látótávolságot.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: