Hargita megyében már 250 gazda veszítette el a mezőgazdasági támogatást tarlóégetés miatt

Az év eleje óta a megyében már 1600 hektárnyi terület perzselődött fel

Múlt héten két feljelentést tett a Hargita Megyei Környezetőrség tarlótűz miatt, miután kiderült, hogy a tettesek természetvédelmi területen lévő száraz növényzetet gyújtottak fel.

A környezetőrség a Facebookon tájékoztatott erről.

‘Mivel a tarlók, nádasok, bozótok vagy füves területek égetése a védett területeken és az ökológiai rehabilitációs területeken bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal sújtható, a Hargita Megyei Környezetőrség a hét folyamán két rendben tett feljelentést az illetékes bűnügyi szerveknél’ – olvasható a hatóság bejegyzésében.

Domokos Szilárd, a környezetőrség főfelügyelője úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a bűnvádi feljelentést két olyan terület felgyújtása miatt tették, amelyek a Natura 2000 ökológiai hálózathoz tartoznak. Az egyik ilyen terület Csíkszereda, a másik Csíkmindszent közelében található.

Ugyanakkor háromezer lejes bírságot róttak ki egy személyre tarlóégetés miatt.

Domokos Szilárd azt is elmondta, hogy a környezetőrség térképet készít a felperzselt területekről, és elküldi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), amely eljár a tettesek szankcionálása érdekében. A tűzoltóság szintén értesíti az intézményt a felgyújtott területekről.

Haschi András, az APIA vezetője arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy eddig már több mint 250 gazda vesztette el az Európai Unió által biztosított mezőgazdasági támogatást amiatt, hogy felgyújtotta a területét.

A katasztrófavédelem beszámolója szerint az elmúlt három nap alatt húsz tarlótüzet kellett eloltaniuk, és 265 hektáron emésztették fel a lángok a száraz növényzetet, de a tűz két hektár diófaültetvényt is tönkretett, valamint két faházat is.

Az év eleje óta Hargita megyében már 1600 hektárnyi terület perzselődött fel a tűzoltóság adatai szerint, de ez a szám nem pontos, mert sok esetben önkéntesek próbálják eloltani a tüzet.

Haschi András, a Hargita megyei APIA igazgatója pénteken bejelentette, hogy azok a gazdák, akik felégetik területeiket, nem kapják meg az idei uniós támogatást sem a mezőgazdasági területre, sem az állattartásra.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: