17. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál

Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen

Székelyudvarhely, július 9-12.


Első nap

09.08.2022

18:00–20:00 – Koncertek – Művelődési Ház

• Rudolf Forgács 
• András Moldován 
• Ovidiu Pintilie 
• DUO BANDINI-CHIACCHIARETTA


Második nap

10.08.2022

18:00–20:00 – Koncertek – Művelődési Ház

• Beáta Vajda 
• Nino D’Amico 
• Duo arTpeggio 
• CRISTINA GALIETTO


Harmadik nap

11.08.2022

18:00–20:00 – Koncertek – Művelődési Ház

• Antonio Josan 
• Sándor Papp 
• Péter Girán 
• SAMUELITO & ANTOINE BOYER


Negyedik nap

12.08.2022

18:00–20:00 – Koncertek – Művelődési Ház

• Andrei Tcaciuc 
• Cassie Martin 
• ÁLVARO TOSCANO


Első Nap >>> 09.08.2022 >>> Művelődési Ház Koncertterme >>> 18:00

 

 • FORGÁCS RUDOLF (Románia)

Forgács Rudolf 14 éves korában kezdett el gitározni a Dr. Palló Imre Művészeti Líceumban. Részt vett több mesterkurzusokon és 2020-ban illetve 2021-ben fellépett a székelyudvarhelyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválon. Felvételt nyert a kolozsvári Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakademiára 2021-ben és tanulmányait klasszikus gitár szakon folytatja azóta dr. Beke István Ferenc és dr. Constantin Andrei osztályán.

 

 • MOLDOVÁN ANDRÁS (Románia)

Moldován András Béla Marosvásárhelyen született 1992-ben. Pályafutása első szakaszában hegedülni tanult a marosvásárhelyi Művészeti Liceúmban, majd 18 éves korától áttért klasszikus-gitárra. Sikeresen felvételizett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia klasszikus-gitár szakjára, ahol dr. Andrei Constantin és dr. Beke István Ferenc voltak a tanárai. Az első év sikeres eredményeinek köszönhetően Balassi Bálint ösztöndíjat szerzett, aminek köszönhetően a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol komoly zeneelmélet- és hangszerismeret mellett zongorán is fejlesztette tanulmányait. Klasszikus-gitár tanulmányait dr. Csáki András gitárművész vezetése alatt folytatta. A budapesti tanulmányoknak és kutatásoknak köszönhetően szakmai dolgozatot mutatott be az ETDK előadásán, Híres operatémák a klasszikus-gitár művészetében címmel. 2017-ben felvételt nyert a mesteri fokozatra ugyancsak a fent említett intézménybe. Második félévtől Erasmus ösztöndíjjal Ausztriában, az eisenstadt-i Joseph Haydn Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Guillén Gabriel venezuelai gitárművész vezetése alatt. Szakmai tevékenysége során számos gitárfesztiválon, illetve mesterkurzuson vett részt, többek között az osztrák Ruszt Nemzetközi Gitárfesztiválon, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon, a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon, a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválon, a Terra Siculorum Nemzetközi Gitárfesztiválon és a Novum Generatio Nemzetközi Gitárfesztiválon. Olyan előadóművészektől tanult, mint Bianco Gabriel (Franciaország), Müller-Pering Thomas (Németország), Iannarelli Simonne (Olaszország), Díaz Senio Alirio (Olaszország), Larousse Florian (Franciaország), Peret Jeremy (Franciaország), Pusztai Antal (Ausztria), Pavlovits Dávid (Magyarország), Tal Hurwitz (Németország) stb. Koncertezett Románia területén Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Székelyudvarhelyen, Jászvásáron, Karácsonkőn, Pitești-en, úgy szóló koncerten, mint a Gheorghe Dima Zeneakadémia gitárzenekarában, illetve külföldön Ausztriában és Magyarországon. Jelenleg a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum keretén belül tanít klasszikus gitárt.

 

 • OVIDIU PINTILIE (Románia)

Ovidiu-Andrei Pintilie egy többszörös díjazott klasszikus gitáros Romániából. Jelenleg mesteri tanulmányainak utolsó évét járja a bukaresti Nemzeti Zeneakadémián ahol Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu irányítása alatt tanul. Ovidiu szólistaként debutált 2019-ben a Román Atheneumban, illetve részt vett számos gitárfesztiválon és mesterkurzusokon olyan elismert tanárokkal mint például Jérémy Jouve, Raphaella Smits, Marcin Dylla, Florian Larousse vagy Gabriel Bianco. Legfontosabb díjai közé tartozik a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárveresnyen elért első díja és az Uppsala Nemzetközi Gitárversenyen elért második díja 2021-ben. 

 

 • DUO BANDINI-CHIACCHIARETTA (Olaszország/Argentína)

A Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta Duo egy gitárból és bandoneonból álló duó, mely 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy megismertessék és megszerettessék az argentin zenét, az országra legjellemzőbb hangszereken játszva. A duó hamar fellendült és a nemzetközi koncertkör fontos tagja lett. A világ leghíresebb és legrangosabb fesztiváljain és színházaiban lépett fel, mint például: Mexikóban, Romániában, Kínában, Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Horvátországban, Oroszországban, Szlovéniában, Törökországban, a Cseh Köztársaságban és Magyarországon. A duónak kiváltsága volt Astor Piazzolla “Hommage a Liegi” című darabját játszani, melyet Leo Brouwer vezényelt a Parma-i Auditorium Paganini-ban és Pavel Berman a torinói Unione Musicale-n, ahol a híres moszkvai virtuóz kamarazenekarral léptek fel. 2004-ben a duó elnyerte a 15. “Beniamino Joppolo” Cittá di Patti díját, figyelemre méltó teljesítményükért a zene területén. 2005-ben a duó a Szentpétervári Akadémiai Filharmónia rangos nagytermében debütált, ahol olyan nagy sikert ara- tott, hogy azonnal felkérést kaptak a következő két évre. Lehetőségük volt együtt dolgozni olyan kiemelkedő művé- szekkel, mint Arnoldo Foà, Elio delle Storie Tese, Amanda Sandrelli és olyan zenészekkel, mint Fernando Suarez Paz, Michele Pertusi, Corrado Giuffredi, Danilo Rossi, Massimo Quarta, Enrico Bronzi, Franca Masu, Maria Estela Monti, Enrico Fagone és sokan mások. Az első CD-jük, a “Hombres de Tango”, több mint tízezer példányban kelt el. A neves zenei kritikusok a ranglista legmagasabb fokára helyezték őket. Híres rádió- és TV-csatornák közvetítettek dalaikat Olaszországban és külföldön egyaránt. A közelmúltban egy sikeres brüsszeli koncertjük több mint 20 országban volt sugározva. A leghíresebb akadémiákon, egyetemeken tanítanak. Sok rangos és elismert fesztiválon hallhatták őket, valamint mesterkurzusokon is tanulhattak tőlük a növendékek.


Második Nap >>> 10.08.2022 >>> Művelődési Ház Koncertterme >>> 18:00

 

 • VAJDA BEÁTA (Románia)

Vajda Beáta 11 éves korában kezdett el gitározni a Dr. Palló Imre Művészeti Líceumban, ezzel egyidejűleg kezdett el klasszikus gitárversenyekre járni, melyeken díjakat szerzett. Részt vett mesterkurzusokon és 2017-től rendszeres fellépője a székelyudvarhelyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválnak.

 

 • NINO D’AMICO (Olaszország)

Nino D’Amico Ottavioanoban, Olaszországban született 1997-ben. 12 évesen kezdett el gitározni az édesapjával, majd 5 év mulva Marco Caiazza tanárral folytatta tanulmányait Nápolyban. Részt vett Leo Brouwer, Giulio Tampalini, Frédéric Zigante, Aniello Desiderio, Andrea De Vitis, Antonio Rugolo, Gabriel Bianco, Peter Graneis, Dávid Pavlovits, Csáki András és Girán Péter mesterkurzusain. Az Eurostrings Program által kihírdetett Eurostring ösztöndíj segítsége által eljutott Marosvásárhelyre, ahol részt vett a Harmonia Cordsi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén és kurzusain. 2019 Augusztusán első díjat nyert a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárversenyen, ami által bekerült az Eurostrings programba, és nyert egy € 5,000 értékű mestergitárt, amit Vasilis Sigletos görög mester készített. Kedvenc zeneszerzői közé tartozik Agustín Barrios Mangoré és zenei stílusához úgy érzi, hogy a klasszicista zene áll a legközelebb.

 

 • DUO ARTPEGGIO (Magyarország)

Az arTpeggio klasszikus gitárduó tagjai, Kohut Petra és Kató Árpád 2017-ben hozták létre a formációt. A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium művésztanárai többek között olyan tekintélyes koncerttermekben és fesztiválon játszottak, mint a Nádor Terem, a Müpa Üvegterem, a Győri zsinagóga és a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. Koncertjeiken elhangzó művekkel kapcsolatosan a közönség érdekes háttér-információkat tudhat meg, mely információk hozzásegíthetik a művek jobb megértéséhez, értelmezéséhez. Repertoárjuk minden zenei korszakból ízelítőt ad, változatosan végigvezetve a hallgatót a reneszánsztól a XX. századig, a Shakespeare korabeli dallamoktól egészen az argentin tangóig.

 

 • CRISTINA GALIETTO (Olaszország)

Cristina Galietto Nápolyban született és édesapjával kezdett el gitározni tanulni hét éves korában. Tanulmányait a nápolyi Margherita di Savoia zenelíceumban, a brightoni Blatchington Mill iskolában, a nápolyi San Pietro a Majella konzervatóriumban és az avellinói Domenico Cimarosa konzervatóriumban folytatta, ahol számos tanárral dologozott. Az évek során számos országos és nemzetközi versenyen díjazták előadását, ezek közül fontosabb díjai a stuttgarti Rago Nemzetközi Gitárversenyen, a monheim am rheini Andrés Segovia Nemzetközi Gitárversenyen és a svédországi Uppsala Nemzetközi Gitárversenyen szerzett első díjai. Jelenleg Grázban folytatja tanulmányait Paolo Pegoraro és Lukasz Kuropaczewski tanárokkal. Legújabb lemeze, az Avant l’Aube, 2020-ban jelent meg, és benne tökéletesen tükrözi a klasszikus gitár meghitt szenvedélyességét. Cristina Galietto egy Alessandro Marseglia mestergitáron játszik.


Harmadik Nap >>> 11.08.2022 >>> Művelődési Ház Koncertterme >>> 18:00

 

 •  ANTONIO JOSAN (Románia)

Antonio Josan kilenc évesen kezdett el gitározni a gyulafehérvári Regina Maria Művészeti Líceumban, Tudor Dragoș gitártanár irányítása alatt. Két évre rá már klasszikus gitárversenyeken vett részt, és munkáját különböző díjak jutalmazták az Országos Hangszeres Előadás Olimpián. Az évek során részt vett számos mesterkurzuson, országos és nemzetközi versenyen. Zenei tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémián folytatta, ahol jelenleg harmadéves hallgató klasszikus gitár szakon, tanárai Beke István Ferenc és Constantin Andrei.

 

 • PAPP SÁNDOR (Magyarország)

Papp Sándor (1965) zenei tanulmányait a Debrecenben kezdte Tüske Andrásnál, majd a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába nyert felvételt ahol Adrovicz István és Papp István voltak a gitártanárai. Felsőfokú tanulmányait a Pozsonyi Zeneakadémián folytatta, majd ott szerezte művésztanári diplomáját Jozef Zsapka növendékeként. 1990-ben a Párizsi Gitárverseny döntőjébe jutott. Számos kurzuson vett részt olyan kiváló mesterek mellett mint Roberto Aussel, David Russel, Alirio Diaz, Gianfranco Volpato, Wolfgang Lendle. Rendszeresen koncertezik és kurzusokat tart hazájában és külföldön (Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Dánia, Anglia, Horvátország, Spanyolország, Ausztrália, Mexikó). Gitárversenyek magyarországi bemutatói fűződnek nevéhez (L.Letelier-Chile, a Debreceni Filharmónikus zenekarral, R.Charlton-Ausztrália, a Miskolci Reményi Ede kamarazenekarral. Eddig négy CD-t jelentetett meg (1997, 2002, 2004, 2008). A Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője. Alapítója a Debreceni Gitárkvartettnek. Előadói doktorátusát 2007-ben szerezte a Pozsonyi Zeneakadémián. Jelenleg a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gitártanára.

 

 • GIRÁN PÉTER (Magyarország)

Girán Péter 1994-ben született Magyarországon. 8 évesen kezdett el gitározni. Számos hazai és nemzetközi gitárverseny dobogósa, győztese. Legutóbbi eredményei például a Budapesten, Szegeden és Belgrádban megrendezett nemzetközi versenyek első, illetve a Goriziában megrendezett verseny harmadik és közönségdíja. 2018-ban részt vett a „EuroStrings” program első évében, ahol a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál kinevezett művészeként lépett fel és tartott kurzust számos országban, mint például Szerbia, Montenegró, Bosznia, Bulgária, Ausztria, Németország és Anglia. Olyan neves gitárművészektől vett kurzusokat, mint Marcin Dylla, Vladimir Gorbach, Martha Masters, Florian Larousse, Dale Kavanagh és Manuel Barrueco. 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának hallgatójaként diplomázott, tanárai Pavlovits Dávid és Csáki András. A klasszikus zene mellett flamencot is játszik, melyben nagy szerepet kapnak saját kompozíciói is.

 

 • SAMUELITO & ANTOINE BOYER (Franciaország)

Samuel Rouesnel „Samuelito” 1993-ban született és hétéves korában kezdte tanulmányait a klasszikus gitár terén a Conservatoire de Caen konzervatóriumban, Normandiában. A gitárjáték és az éneklés által fedezte fel a flamencót, amely a világzene mellett kifejezetten lenyűgözte. Mind a világzene, mind a flamenco útját járva számos elismert előadóval találkozott (Paco de Lucía, Tomatito, Vicente Amigo, Ramón Sanchez, Roland Dyens, Gérard Abiton, Arnaud Dumond, Ibrahim Maalouf és sok más), és ezáltal ő maga is egy sokszínű előadóművésszé vált. Első alkalommal pontosan a tizenatéves születésnapján lépett színpadra a Caen Színházban, amely koncertet a France Télévisions közvetítette. Ezzel vette kezdetét mára már nemzetközivé vált karrierjének felépülése. Ez a tehetséges fiatalember nagyon sajátságos zenét játszik, sőt, komponál is a leginkább a szívéhez nőtt flamenco stílusában. Tehetségére sokan felfigyeltek és számos projektben vett részt, filmzene, mesterkurzusok és különböző előadások terén.

Antoine Boyer a leghitelesebb cigány dzsessz zene forrásokból inspirálódott, olyan mesterek tanítványa volt, mint Mandino Reinhardt és Francis-Alfred Moerman, akikkel 2009-ben felvette első CD-DVD-jét, amelyet francia és amerikai kritikusok egyaránt elismertek. (Jazzman, Vintage Guitars). Antoine emellett Francis-Alfred Moerman műveit adománykoncerteken adta elő 2010-ben az Angers Gipsy Swing fesztiválon, valamint a Samois-i Django Reinhardt fesztiválon 2011-ben. Második lemeze számos díjat nyert, többek között a Trad Mag “Bravo” díját is. 2011-ben, a Fukushimában bekövetkezett nukleáris balesetet követően Antoine Boyer koncertet szervezett Brüsszelben, hogy pénzt gyűjtsön az Act for Japan számára. Harmadik lemeze megjelenését követően ismét elismeréseket és díjakat szerzett olyan magazinoktól mint például a Jazzman vagy az Acoustic Guitarist Magazine. Antoine Boyer fellépett Európa és az Egyesült Államok nagy cigány jazz fesztiválainak többségén, és olyan neves zenészekkel osztotta meg a színpadot, mint Philip Catherine, Angelo Debarre, Stochelo Rosenberg, Christian Escoudé, Raphael Faÿs, Tim Kliphuis, Jon Larsen , Adrien Moignard, Robin Nolan vagy Paulus Schäfer. Antoine klasszikus gitárt is tanult Párizsban Gérard Abitonnál és a klasszikus zene terén is díjakat szerzett, többet között a 2015-ös Montigny klasszikus gitárversenyen szerzett első díjat. Antoine Boyer és Samuelito, 2017-ben elnyerték a Drezdában megrendezett “4. European Guitar Award” első díját, felvették első közös albumukat, a “Coincidence”-t, és azóta az egész világon turnéznak. 2019 januárjában Antoine és Samuelito csatlakozott az International Guitar Night társulathoz, és két hónapon keresztül turnéztak az Egyesült Államokban és Kanadában. Antoine jelenleg a TANGRAM című zenekart indította el Yeore Kim koreai szájharmonikással együtt és több elismert zenésszel együtt koncerteznek, illetve felvételeket készítenek.


Negyedik Nap >>> 12.08.2022 >>> Művelődési Ház Koncertterme >>> 18:00

 

 • ANDREI TCACIUC (Románia)

Tcaciuc Andrei jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia másodéves hallgatója klasszikus gitár szakon. 11 éves korában kezdett el gitározni, és pályafutása alatt számos országos és nemzetközi klasszikus gitárversenyen szerzett díjakat, illetve mesterkurzusokon résztvéve és különböző fesztiválokon fellépve fontos tapasztalatot szerzett az előadóművészet terén. 

 

 • CASSIE MARTIN (Franciaország)

Cassie Martin 5 évesen kezdett el gitározni, eleinte a d’Orléans Konzervatóriumban Josiane Rabemananjara irányítása alatt, majd 2015-ben bejutott Gérard Abiton osztályába Párizsba. Részt vett számos workshopon és mesterkurzuson, többek között Jérémy Jouve, Gérard Verba, Judicaël Perroy tanárokkal és Sergio Assad zeneszerzővel. 2019-ben kezdte el tanulmányait a Párizsban Olivier Chassain osztályában. Kilenc éves korátol fogva számos nemzetközi verseny díjazottja, többet között a Párizsi Gitárfesztivál versenyének első díjat nyerte el 2018-ban ami által belekerült az Eurostrings programba. Koncertezett Franciaországban, Portugáliában, Ausztriában, Olaszországban, Romániában, Belgiumban. Szólistaként előadta Mario Castelnuovo-Tedesco op. 99 és Joaquín Rodrigo Aranjuez concertóját illetve 2022-ben Gautier Capuçon világhírű csellistával turnézott.

 

 • ÁLVARO TOSCANO ROMAN (Spanyolország)

Álvaro Toscano egy olyan fiatal gitárművész, kinek zenei kifinomultságát már több mint 15 nemzetközi versenyen díjaztak európaszerte, többek között a Permanente de Juventudes Musicales Versenyen (Spanyolország), a Guimaraes Nemzetözi Gitárversenyen (Portugália), a Villa de Petrer Nemzetözi Gitárversenyen (Spanyolország) vagy a Sevilla Nemzetözi Gitárversenyen (Spanyolország). Elismerést érdemel fellépésein az, ahogyan kapcsolatot tud teremteni a közönséggel. Repertoire-jában találkozunk számos zeneművel a reneszánsztól egészen napjainkig, közöttük olyan darabokkal is, amiket a fiatal művész világpremierben mutatott be (Antonio Blanco Tejero, David del Puerto vagy Lorenzo Palomo művei). Álvaro a kamarazene világában is aktív, tagja a Scorrevole Duónak és együttműködött számos zenekarral kamarazenekarral, többek között Malagai Filharmónia zenekarával, a FIP Guadalquivir zenekarral vagy a Leonor vonósnégyessel. Eddig több mint 75 hangversenyt tudhat maga mögött európaszerte, és olyan fontos eseményeken illetve koncerttermekben lépett fel mint például a córdobai Góngora színház, a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, a Petrer Nemzetközi Gitárfesztivál Alicante-ban, a Lope de Vega színház Sevilla-ban vagy a Coria Nemzetközi Gitárfesztivál Cáceres-ben. 2021-ben az Eurostrings-nek köszönhetően koncertezni fog több európai gitárfesztivál keretén belül ahol mesterkurzusokat is fog tartani. Álvaro arra törekszik, hogy a klasszikus zenét közelebb vigye a közönséghez és ennek érdekében gyakran koncertezik olyan alternatív eseményeken is mint például a “Sofar Sounds”.Marosvásárhely, július 9-14.


Első nap

09.08.2022

19:00-22:00 – Koncertek – Kultúrpalota:

• Cassie Martin 
• Antal Pusztai Jazz Band 
• TRIO CAVALCADE


Második nap

10.08.2022

10:00-13:00 – Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárverseny Döntő – Kultúrpalota

• Samuel Duciuc 
• Mircea Oaneș 
• Samrat Majumder 
• Tátrai Farkas
• Iulia Lica
• Szigeti Bence

10:00-13:45 – Mesterkurzusok – Művészeti Egyetem

16:00-18:00 – Workshop

19:00-22:00 – Koncertek – Kultúrpalota:

• Sándor Papp 
• Duo Celeste 
• Venti Chiavi Guitar Trio 
• DUO BANDINI-CHIACCHIARETTA


Harmadik nap

11.08.2022

10:00-13:45 – Mesterkurzusok – Művészeti Egyetem

16:00-18:00 – Workshop

19:00-22:00 – Koncertek – Kultúrpalota:

• Nino D’Amico 
• Cristina Galietto 
• András Csáki 
• DUO MELIS


Negyedik nap

12.08.2022

10:00-13:45 – Mesterkurzusok – Művészeti Egyetem

16:00-18:00 – Workshop

19:00-22:00 – Koncertek – Vár:

• Ovidiu Pintilie 
• Péter Girán 
• ANTOINE BOYER & SAMUELITO


Ötödik nap

13.08.2022

10:00-13:45 – Mesterkurzusok – Művészeti Egyetem

16:00-18:00 – Workshop

19:00-22:00 – Koncertek – Vár:

• Florian Babțan-Varga 
• Alexandr Misko & Dmitriy Toporov 
• JON GOMM


Hatodik nap

14.08.2022

19:00-22:00 – Koncertek – Vár:

• Álvaro Toscano 
• István Ferenc Beke 
• AL DI MEOLA


AL DI MEOLA (Amerikai Egyesült Államok)

Egy hiteles gitárhős és évelő toplista vezető, Al Di Meola már az elmúlt négy évtizedben nemzetközileg elismertté vált, mint legmagasabb rendű virtuóz. Termékeny zeneszerző és elképesztő előadó, Al di Meola több mint20 albumot adott ki több virtuóz zenésszel együttműködve. Al Di Meola Jersey City-ben született 1954 július 22-én. Bergenfield-ben nőtt fel Elvis Presley, a The Ventures és a The Beatles zenéjével, már nagyon fiatalon vonzódott a gitározáshoz, és tizenéves korában már rutinos kezelte a hangszert. “Nyolc-tíz órát gyakoroltam a gitáron naponta,” mondta egy interjúban. “És próbáltam megtalálni magam, vagy megtalálni azt a fajta zenét, ami megfelel annak, ahová visz a gitár”. Al Di Meola leginkább megdöbbentően gyors játékáról híres, de képes dallamérzékét sebességtől vagy stílustól függetlenül megőrizni, ezt sok gitáros nem mondhatja el magáról. Termékeny karrierje stílusok széles skáláját öleli fel, a gyors géppuskaszerű skáláktól, az izgalmas, lírai dallamoktól a latinos melódiák tüzes szenvedélyéig. Játékára jellemzőek a villámgyors futamok, a funk hatású ritmusjáték, valamint a komolyzenei hatásokról árulkodó dallammenetek. Al di Meola Grammy dijas előadóművész.


JON GOMM (Egyesült Királyság)

Az Egyesült Királyságban, Leedsben él. Közismert énekes és szövegíró, egy hihetetlen virtuóz gitárstílussal. Figyelmét a lélekkel tele dalszövegeire forditja, inspirálodva Robert Johnsontól Radioheadig. Előadásaiban összehozza a természetes bölcsességet és a személyes teljesítményeit, így valósít meg felejthetetlen produkciókat egy akusztikus gitáron. Jon kétéves korában vett először gitárt kezébe (valóban ukulelét, mivel a szülei nem találtak annyira kis gitárt). Még csak 6 éves volt, amikor első darabját szerezte. Később édesapját kísérte, aki zenei kritikus volt, a szülővárosában rendezett koncerteken. A Gomm család gyakran elszállásolt ismert zenészeket, így volt esélye tanuli BB King és Jack Bruce of Creamtől. Mostanában Jon világszerte turnézik. 2012-ben Passionflower című dala világszerte ismertté vált az internet segitségével, hatmilliós nézettséget meghaladva, ennek eredményeképpen televízióban is megjelent Angliában, Portugáliában, Hollandiában, Braziliában és Törökországban is. Rengeteg dicséretet kapott rajongóitól. Jon egy hihetetlen híresség és nagyon kötődik a gyökereihez, Észak Angliához. A debütáló CD-jét, a Hypertensiont, több mint 50 000 példányban adták el már a megjelenése előtt. A második CD-jét, a Don’t panicet pedig három nap alatt vásárolták fel az Amazonon való megjelenése után. YouTube-on megosztott videóit több tízezren nézik a közzététel utáni órákban.


ALEXANDR MISKO & DMITRIY TOPOROV (Oroszország)

Alexandr Misko egy káprázatos fiatal képviselője a modern fingerstyle zenei irányzatnak. Ihletet merítve azoktól a zenészektől, akik úttörői voltak az említett zenei stílusnak, Miskónak sikerül új magasságokba törnie kibővítve a stílust számtalan gitáreffekt kombinációjával és különböző gitártechnikák ötvözésével. Szenvedélyes és energikus előadó, aki a világ minden táján koncertezik, és eddig már öt szólóalbuma jelent meg. Misko munkáit több mint 200 millió alkalommal nézték meg videóplatformokon, és több mint 1 millió követőt gyűjtött a zenéjének. 2018-ban Alexandrt az „Év gitárosának” választották a tekintélyes UK Guitar Show-on. Világkörüli turnéi során jelentős koncerteket adott olyan fingerstyle legendákkal, mint Jon Gomm, Mike Dawes, Luca Stricagnoli, Thomas Leeb és még sokan mások. Alexandr most összeállt a nemzetközi basszusgitár szcéna új, feltörekvő sztárjával, Dmitriy Toporovval, akivel együtt feszegetik az akusztikus gitár illetve az elektromos basszusgitár lehetőségeinek határait. Különféle hangszerekkel, de hasonló zenei megközelítéssel Alexandr és Dmitriy 2021-ben kiadtak egy teljes albumot az úttörő hangszeres zenéből, és most készen állnak arra, hogy a rajongók kedvenc szólókompozíciói mellett először élőben mutassák be Romániában.


SAMUELITO (Franciaország)

Samuel Rouesnel „Samuelito” 1993-ban született és hétéves korában kezdte tanulmányait a klasszikus gitár terén a Conservatoire de Caen konzervatóriumban, Normandiában. A gitárjáték és az éneklés által fedezte fel a flamencót, amely a világzene mellett kifejezetten lenyűgözte. Mind a világzene, mind a flamenco útját járva számos elismert előadóval találkozott (Paco de Lucía, Tomatito, Vicente Amigo, Ramón Sanchez, Roland Dyens, Gérard Abiton, Arnaud Dumond, Ibrahim Maalouf és sok más), és ezáltal ő maga is egy sokszínű előadóművésszé vált. Első alkalommal pontosan a tizenatéves születésnapján lépett színpadra a Caen Színházban, amely koncertet a France Télévisions közvetítette. Ezzel vette kezdetét mára már nemzetközivé vált karrierjének felépülése. Ez a tehetséges fiatalember nagyon sajátságos zenét játszik, sőt, komponál is a leginkább a szívéhez nőtt flamenco stílusában. Tehetségére sokan felfigyeltek és számos projektben vett részt, filmzene, mesterkurzusok és különböző előadások terén.


ANTOINE BOYER (Franciaország)

Antoine Boyer a leghitelesebb cigány dzsessz zene forrásokból inspirálódott, olyan mesterek tanítványa volt, mint Mandino Reinhardt és Francis-Alfred Moerman, akikkel 2009-ben felvette első CD-DVD-jét, amelyet francia és amerikai kritikusok egyaránt elismertek. (Jazzman, Vintage Guitars). Antoine emellett Francis-Alfred Moerman műveit adománykoncerteken adta elő 2010-ben az Angers Gipsy Swing fesztiválon, valamint a Samois-i Django Reinhardt fesztiválon 2011-ben. Második lemeze számos díjat nyert, többek között a Trad Mag “Bravo” díját is. 2011-ben, a Fukushimában bekövetkezett nukleáris balesetet követően Antoine Boyer koncertet szervezett Brüsszelben, hogy pénzt gyűjtsön az Act for Japan számára. Harmadik lemeze megjelenését követően ismét elismeréseket és díjakat szerzett olyan magazinoktól mint például a Jazzman vagy az Acoustic Guitarist Magazine. Antoine Boyer fellépett Európa és az Egyesült Államok nagy cigány jazz fesztiválainak többségén, és olyan neves zenészekkel osztotta meg a színpadot, mint Philip Catherine, Angelo Debarre, Stochelo Rosenberg, Christian Escoudé, Raphael Faÿs, Tim Kliphuis, Jon Larsen , Adrien Moignard, Robin Nolan vagy Paulus Schäfer. Antoine klasszikus gitárt is tanult Párizsban Gérard Abitonnál és a klasszikus zene terén is díjakat szerzett, többet között a 2015-ös Montigny klasszikus gitárversenyen szerzett első díjat. Antoine Boyer és Samuelito, 2017-ben elnyerték a Drezdában megrendezett “4. European Guitar Award” első díját, felvették első közös albumukat, a “Coincidence”-t, és azóta az egész világon turnéznak. 2019 januárjában Antoine és Samuelito csatlakozott az International Guitar Night társulathoz, és két hónapon keresztül turnéztak az Egyesült Államokban és Kanadában. Antoine jelenleg a TANGRAM című zenekart indította el Yeore Kim koreai szájharmonikással együtt és több elismert zenésszel együtt koncerteznek, illetve felvételeket készítenek.


TRIO CAVALCADE (Franciaország)

Mathias Duplessy autodidakta zenész, aki 6 éves kora óta komponál gitáron, 2011-ben találkozott Jérémy Jouve-val, aki nagyon hamar a legnagyobb nemzetközi szólisták által játszott gitárdarabjainak nagykövete lett. A Trio Cavalcade ötlete a névadó album felvétele után született meg, amelyen Jérémy Jouve játssza Mathias Duplessy klasszikus gitárra írt összes művét. A két gitáros ezután azt tervezi, hogy együtt zenélnek, hogy hidat verjenek a klasszikus zene és a világzene között, Stéphane Édouard, kísérő ütőhangszeres segítségével, olyan zenei nagy nevekkel működött együtt mint például Michel Jonasz, Maurane, Ibrahim Maalouf vagy Bojan Z. Jérémy Jouve klasszikus gitáros, Stéphane Édouard ütőhangszeres és Mathias Duplessy, néha gitáros, énekes, mongol csellós vagy fuvolista, ezúttal egy kozmopolita koncertet kínál, ahol szólók, duók és triók követik egymást ünnepi hangulatban. Jérémy Jouve klasszikus játékának eleganciája és virtuozitása táplálja majd Mathias Duplessy flamenco játékát erejét és Stéphane Édouard ritmikus energiáját. Mathias Duplessy darabjait a spanyol, brazil, indiai zene és olyan zeneszerzők ihletik, mint például Maurice Ravel és Egberto Gismonti.


DUO BANDINI-CHIACCHIARETTA (Olaszország)

A Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta Duo egy gitárból és bandoneonból álló duó, mely 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy megismertessék és megszerettessék az argentin zenét, az országra legjellemzőbb hangszereken játszva. A duó hamar fellendült és a nemzetközi koncertkör fontos tagja lett. A világ leghíresebb és legrangosabb fesztiváljain és színházaiban lépett fel, mint például: Mexikóban, Romániában, Kínában, Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Horvátországban, Oroszországban, Szlovéniában, Törökországban, a Cseh Köztársaságban és Magyarországon. A duónak kiváltsága volt Astor Piazzolla “Hommage a Liegi” című darabját játszani, melyet Leo Brouwer vezényelt a Parma-i Auditorium Paganini-ban és Pavel Berman a torinói Unione Musicale-n, ahol a híres moszkvai virtuóz kamarazenekarral léptek fel. 2004-ben a duó elnyerte a 15. “Beniamino Joppolo” Cittá di Patti díját, figyelemre méltó teljesítményükért a zene területén. 2005-ben a duó a Szentpétervári Akadémiai Filharmónia rangos nagytermében debütált, ahol olyan nagy sikert ara- tott, hogy azonnal felkérést kaptak a következő két évre. Lehetőségük volt együtt dolgozni olyan kiemelkedő művé- szekkel, mint Arnoldo Foà, Elio delle Storie Tese, Amanda Sandrelli és olyan zenészekkel, mint Fernando Suarez Paz, Michele Pertusi, Corrado Giuffredi, Danilo Rossi, Massimo Quarta, Enrico Bronzi, Franca Masu, Maria Estela Monti, Enrico Fagone és sokan mások. Az első CD-jük, a “Hombres de Tango”, több mint tízezer példányban kelt el. A neves zenei kritikusok a ranglista legmagasabb fokára helyezték őket. Híres rádió- és TV-csatornák közvetítettek dalaikat Olaszországban és külföldön egyaránt. A közelmúltban egy sikeres brüsszeli koncertjük több mint 20 országban volt sugározva. A leghíresebb akadémiákon, egyetemeken tanítanak. Sok rangos és elismert fesztiválon hallhatták őket, valamint mesterkurzusokon is tanulhattak tőlük a növendékek.


DUO MELIS (Spanyolország/Görögország)

A spanyol gitáros Susana Prieto és a görög gitáros Alexis Muzurakis 1999-ben debütált Duo Melis néven, a Volos-i Nemzetközi Gitárfesztiválon (Görögország). Azóta tekintélyes termekben tartottak koncerteket, mint például a Berlini Filharmónia, az amszterdami Concertgebouw, a Csajkovszkij Hall Moszkva, Megaron Athén és a Merkin Concert Hall New Yorkban. Nagy az igény rájuk koncerteken, mesterkurzusokon, valamint nemzetközi gitárfesztiválokon, Európában és Amerikában egyaránt. Számos díjat nyertek, mind egyénileg, mind duóban. 1999-ben, mint duó, elnyerték az első helyezést a Guitar Duo nemzetközi versenyen Frechenben (Németország). A következő évben elnyerték a rangos Montelimari (Franciaország) gitárduó verseny és a 21. nemzetközi „Mauro Giuliani” gitárduó verseny (Olaszország) fődíjait. 2001-ben megnyerték a Lipcsei Kamarazene Versenyt és ugyanabban az évben megnyerték a Nemzetközi Gitárversenyt Párizsban. 2003-ban felvették az első albumukat, miután elnyerték a nemzetközi kamarazene verseny, „Gaetano Zinetti” (Olaszország) fődíját, a „Citta di Verona”-t. A Duo Melis együttműködött a Berliner szimfonikusokkal, a Neubrandenburger filharmoniával, a Bayerische filharmoniával, a bukaresti rádiózenekarral, a Thessaloniki-i Nemzetközi zenekarral Leo Brouwer vezetése alatt. Repertoárja kiterjed a barokk zenétől egészen a napjaink zenéjéig: A. Piazzolla, A. Ginastera, Leo Brouwer műveiig, és magába foglal koncerteket két gitárra és zenekarra Rodrigo, Castelnuovo-Tedesco és Vivaldi szerzésében, valamint Marek Pasieczny koncertjét, mely a Duo Melisnek volt dedikálva. Észak-Amerikai megjelenésük magába foglalja a “Guitar Foundation of Americas” éves konferenciáját és koncerteket a következő városokban: Chicago, St. Louis, Austin, Scranton, College Station, Houston, Brownsville, Detroit. A Duo kétszer is fellépett az OMNI koncerteken San Franciscóban és a Cleveland-i Klasszikusgitár Hétvégén. Felléptek már Európa számos országában: Olaszországban, Görögországban, Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Romániában, Spanyolországban, Hollandiában, Csehországban, Ausztriában, Norvégiában, Svédországban és Franciaországban. Mark Switzer így nyilatkozott róluk: “A Duo Melis előadása az egyik kedvencem volt a konferencián, technikájuk kiváló, zenéjük lenyűgöző és fantasztikus összhangot mutattak be.” Susana és Alexis Spanyolországban és Görögországban tanultak. Tudásukat tovább gyarapították a Koninklijk Zeneakadémián, Hágában (Hollandia), a “Felix Mendelssohn Bartholdy” Zeneakadémián, Lipcsében (Németország) és a “Hanns Eisler” Zeneakadémián, Berlinben (Németország). 2006 óta Alexis és Susana a Strasbourgi Nemzetközi Zeneakadémián tanít, Franciaországban.


PUSZTAI ANTAL (Ausztria)

Pusztai Antal 1978-ban született Győrben, első gitáróráit édesapjától vette Pannonhalmán, mára napjaink egyik legtehetségesebb klasszikusés jazzgitárosának mondhatjuk. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta, immár Inge Scholl- Kremmel vezetése alatt. Hazájában Róth Ede, Folk Iván és Reményi Attila tanítványa volt, jelenleg Alvaro Pierri csoportjában tanul a Bécsi Zeneegyetemen. Pusztai Antal egyaránt népszerű személyisége a jazz-és a klasszikus gitár világának, koncertezett már a Európa-szerte, Dél-Kóreában és Kolumbiában is.


CSÁKI ANDRÁS (Magyarország)

Csáki András Budapesten, 1981-ben született. 11 éves korától kezdett el gitározni. 2007-ben elediplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, ahol  Eötvös József gitárművésztől  tanult. Tanulmányait a Southern kaliforniai egyetemen folytatta Scott Tennant mellett. Csáki András 1995 óta mostanáig számos mesterkurzuson vett részt  Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Costas Cotsiolis, David Russell tanítása alatt. Sok rangos  versenyen nyert díjakat,  többek között az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárverseny első díját . 2009-ben elnyerte a 42. “Michele Pittaluga” gitárversenyt első díját, majd 2011-ben a Julian Arcas Spanyolországban megrendezett gitár versenyt. A szóló kariere mellett a kamarazenével is foglalkozott, egyaránt hallhatták Magyarorszagon es külfolön is játszani szimfonikus zenekarokkal. Tartott már mesterkurzust Kínában, Észtországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban, Indiában, Romániában, Oroszorszégban, USA-ban és hazájában. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora.


GIRÁN PÉTER (Magyarország)

Girán Péter 1994-ben született Magyarországon. 8 évesen kezdett el gitározni. Számos hazai és nemzetközi gitárverseny dobogósa, győztese. Legutóbbi eredményei például a Budapesten, Szegeden és Belgrádban megrendezett nemzetközi versenyek első, illetve a Goriziában megrendezett verseny harmadik és közönségdíja. 2018-ban részt vett a „EuroStrings” program első évében, ahol a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál kinevezett művészeként lépett fel és tartott kurzust számos országban, mint például Szerbia, Montenegró, Bosznia, Bulgária, Ausztria, Németország és Anglia. Olyan neves gitárművészektől vett kurzusokat, mint Marcin Dylla, Vladimir Gorbach, Martha Masters, Florian Larousse, Dale Kavanagh és Manuel Barrueco. 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának hallgatójaként diplomázott, tanárai Pavlovits Dávid és Csáki András. A klasszikus zene mellett flamencot is játszik, melyben nagy szerepet kapnak saját kompozíciói is.


VENTI CHIAVI GUITAR TRIO (Magyarország)

A Venti Chiavi Gitártriót 2014-ben alakította meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. A trió célja bővíteni a klasszikus gitártrió-repertoárt, ezért az eredetileg gitártrióra írt művek mellett számos átiratot készítenek és játszanak. Különösen fontosnak tartják a magyar klasszikus zene népszerűsítését. A trió számos sikeres koncertet adott már különböző zenei fesztiválokon és koncertermekben Euróbában és az Egyesült Államokban. A Venti Chiavi első CD-lemeze 2018 novemberében jelent meg, „Venti Momenti” címmel. 


CRISTINA GALIETTO (Olaszország)

Cristina Galietto Nápolyban született és édesapjával kezdett el gitározni tanulni hét éves korában. Tanulmányait a nápolyi Margherita di Savoia zenelíceumban, a brightoni Blatchington Mill iskolában, a nápolyi San Pietro a Majella konzervatóriumban és az avellinói Domenico Cimarosa konzervatóriumban folytatta, ahol számos tanárral dologozott. Az évek során számos országos és nemzetközi versenyen díjazták előadását, ezek közül fontosabb díjai a stuttgarti Rago Nemzetközi Gitárversenyen, a monheim am rheini Andrés Segovia Nemzetközi Gitárversenyen és a svédországi Uppsala Nemzetközi Gitárversenyen szerzett első díjai. Eddigi legnagyobb sikerét a 2021-ben megnyert Eurostrings verseny jelképezi, aminek köszönhetően a 2022-és év folyamán 18 európai gitárfesztivál meghívottjaként fog fellépni. Jelenleg Grázban folytatja tanulmányait Paolo Pegoraro és Lukasz Kuropaczewski tanárokkal. Legújabb lemeze, az Avant l’Aube, 2020-ban jelent meg, és benne tökéletesen tükrözi a klasszikus gitár meghitt szenvedélyességét. Cristina Galietto egy Alessandro Marseglia mestergitáron játszik.


NINO D’AMICO (Olaszország)

Nino D’Amico Ottavioanoban, Olaszországban született 1997-ben. 12 évesen kezdett el gitározni az édesapjával, majd 5 év mulva Marco Caiazza tanárral folytatta tanulmányait Nápolyban. Részt vett Leo Brouwer, Giulio Tampalini, Frédéric Zigante, Aniello Desiderio, Andrea De Vitis, Antonio Rugolo, Gabriel Bianco, Peter Graneis, Dávid Pavlovits, Csáki András és Girán Péter mesterkurzusain. Az Eurostrings Program által kihírdetett Eurostring ösztöndíj segítsége által eljutott Marosvásárhelyre, ahol részt vett a Harmonia Cordsi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén és kurzusain. 2019 Augusztusán első díjat nyert a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárversenyen, ami által bekerült az Eurostrings programba, és nyert egy € 5,000 értékű mestergitárt, amit Vasilis Sigletos görög mester készített. Kedvenc zeneszerzői közé tartozik Agustín Barrios Mangoré és zenei stílusához úgy érzi, hogy a klasszicista zene áll a legközelebb.


ÁLVARO TOSCANO ROMAN (Spanyolország)

Álvaro Toscano egy olyan fiatal gitárművész, kinek zenei kifinomultságát már több mint 15 nemzetközi versenyen díjaztak európaszerte, többek között a Permanente de Juventudes Musicales Versenyen (Spanyolország), a Guimaraes Nemzetözi Gitárversenyen (Portugália), a Villa de Petrer Nemzetözi Gitárversenyen (Spanyolország) vagy a Sevilla Nemzetözi Gitárversenyen (Spanyolország). Elismerést érdemel fellépésein az, ahogyan kapcsolatot tud teremteni a közönséggel. Repertoire-jában találkozunk számos zeneművel a reneszánsztól egészen napjainkig, közöttük olyan darabokkal is, amiket a fiatal művész világpremierben mutatott be (Antonio Blanco Tejero, David del Puerto vagy Lorenzo Palomo művei). Álvaro a kamarazene világában is aktív, tagja a Scorrevole Duónak és együttműködött számos zenekarral kamarazenekarral, többek között Malagai Filharmónia zenekarával, a FIP Guadalquivir zenekarral vagy a Leonor vonósnégyessel. Eddig több mint 75 hangversenyt tudhat maga mögött európaszerte, és olyan fontos eseményeken illetve koncerttermekben lépett fel mint például a córdobai Góngora színház, a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, a Petrer Nemzetközi Gitárfesztivál Alicante-ban, a Lope de Vega színház Sevilla-ban vagy a Coria Nemzetközi Gitárfesztivál Cáceres-ben. 2021-ben az Eurostrings-nek köszönhetően koncertezni fog több európai gitárfesztivál keretén belül ahol mesterkurzusokat is fog tartani. Álvaro arra törekszik, hogy a klasszikus zenét közelebb vigye a közönséghez és ennek érdekében gyakran koncertezik olyan alternatív eseményeken is mint például a “Sofar Sounds”.


CASSIE MARTIN (Franciaország)

Cassie Martin 5 évesen kezdett el gitározni, eleinte a d’Orléans Konzervatóriumban Josiane Rabemananjara irányítása alatt, majd 2015-ben bejutott Gérard Abiton osztályába Párizsba. Részt vett számos workshopon és mesterkurzuson, többek között Jérémy Jouve, Gérard Verba, Judicaël Perroy tanárokkal és Sergio Assad zeneszerzővel. 2019-ben kezdte el tanulmányait a Párizsban Olivier Chassain osztályában. Kilenc éves korátol fogva számos nemzetközi verseny díjazottja, többet között a Párizsi Gitárfesztivál versenyének első díjat nyerte el 2018-ban ami által belekerült az Eurostrings programba. Koncertezett Franciaországban, Portugáliában, Ausztriában, Olaszországban, Romániában, Belgiumban. Szólistaként előadta Mario Castelnuovo-Tedesco op. 99 és Joaquín Rodrigo Aranjuez concertóját illetve 2022-ben Gautier Capuçon világhírű csellistával turnézott.


BEKE ISTVÁN FERENC (Románia)

Beke István Ferenc a kolozsvári “Gheorghe Dima” Zeneakadémia gitár és kamarazene tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert nemzeti és nemzetközi klasszikus gitárversenyeken, valamint számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamarahangversenyeket adott Romániában, Angliában, Chilében, Magyarországon, Németországban, Ausztriában és az Amerikai Egyesült Államokban. Beke István Ferenc a marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemezetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.


BABȚAN-VARGA FLÓRIÁN (Románia)

Babțan-Varga Flórián tizenhárom évesen kezdett el gitározni a “Sigismund Toduță” Zenei Főgimnáziumban, Laura Platon, Bíro Lajos és George Muntean tanárok diákjaként. Tanulmányait a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia előadóművészeti karán folyattta, ahol elvégezte az alapképzést illetve a mesterképzést, Beke István Ferenc és Constantin Andrei tanárok irányitása alatt. Jelenleg a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia doktori iskolájának ösztöndíjas hallgatója és egyben kamarazene tanára. Az évek során részt vett Judicael Perroy, Gabriel Bianco, Costas Cotsiolis, Anton Baranov, Rovshan Mamedkuliev, Giampaolo Bandini, Csáki András, Florian Larousse, Alexis Muzurakis, Susana Prieto és sok más nemzetközileg elismert gitárművész mesterkurzusán, több gitárfesztiválon és versenyen. Legfontosabb díjai közé sorolható a Transilvania International Guitar Festival kamarazene csoportjának első helyezése, az Intono vonósnégyessel közreműködve. Flórián Kolozsvár zenei és művészeti életének aktív tagja, a Kolozsvári Nemzeti Román Operával, a Kolozsvári Magyar Operával és a kolozsvári Nemzeti Filharmóniával közreműködik, különböző projektekkel és formációkkal fellépve probálja gazdagítani az erdélyi kultúrát. Ezen kívül gitárt tanít a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban és az Instrumentor Egyesület keretén belül, koncerteket és gitárfesztiválokat szervez a Harmonia Cordis Egyesületen belül és folyamatosan koncertezik különböző felállásokban. Munkásságát a magyarországi Collegium Talentum programja 2021/2022 támogatja, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány a 2020/2021-es év Alkotói Ösztöndíjával jutalmazták. Flórián egy Vasilis Sigletos mestergitáron játszik, AER hangosítórendszereket és Savarez húrokat használ.


DUO CELESTE (Románia)

Tudor Gliga és Orosz Dávid pályafútásukat a klasszikus gitár terén a Marosvásárhelyi Művészeti iskolában kezdték, Ene Ovidiu és Turcu Andrei tanárok mellett.  Mindketten részt vettek számos országos és nemzetközi versenyeken. Tanulmáányaikat a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadámián folytatták dr. Beke István Ferenc és Constantin Andrei diákjaiként. Jelenleg Tudor a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója és tanára, Dávid meg a Marosvásárhelyi Művészeti líceum tanára. A közönség hallhatta már oket közos színpadon koncertezni a viruóz Al di Meola vagy Tommy Emmanuel megnyitásában meg számos kulturális eseményen. A duó már számos országos és nemzetközi verseny győztese, többek között megnyerték a Transilvania Nemzetközi Gitárfesztivál kamarazene versenyének első helyezetét.


OVIDIU PINTILIE (Románia)

Ovidiu-Andrei Pintilie egy többszörös díjazott klasszikus gitáros Romániából. Jelenleg mesteri tanulmányainak utolsó évét járja a bukaresti Nemzeti Zeneakadémián ahol Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu irányítása alatt tanul. Ovidiu szólistaként debutált 2019-ben a Román Atheneumban, illetve részt vett számos gitárfesztiválon és mesterkurzusokon olyan elismert tanárokkal mint például Jérémy Jouve, Raphaella Smits, Marcin Dylla, Florian Larousse vagy Gabriel Bianco. Legfontosabb díjai közé tartozik a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárveresnyen elért első díja és az Uppsala Nemzetközi Gitárversenyen elért második díja 2021-ben.


PAPP SÁNDOR (Magyarország)

Papp Sándor (1965) zenei tanulmányait a Debrecenben kezdte Tüske Andrásnál, majd a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába nyert felvételt ahol Adrovicz István és Papp István voltak a gitártanárai. Felsőfokú tanulmányait a Pozsonyi Zeneakadémián folytatta, majd ott szerezte művésztanári diplomáját Jozef Zsapka növendékeként. 1990-ben a Párizsi Gitárverseny döntőjébe jutott. Számos kurzuson vett részt olyan kiváló mesterek mellett mint Roberto Aussel, David Russel, Alirio Diaz, Gianfranco Volpato, Wolfgang Lendle. Rendszeresen koncertezik és kurzusokat tart hazájában és külföldön (Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Dánia, Anglia, Horvátország, Spanyolország, Ausztrália, Mexikó). Gitárversenyek magyarországi bemutatói fűződnek nevéhez (L.Letelier-Chile, a Debreceni Filharmónikus zenekarral, R.Charlton-Ausztrália, a Miskolci Reményi Ede kamarazenekarral. Eddig négy CD-t jelentetett meg (1997, 2002, 2004, 2008). A Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője. Alapítója a Debreceni Gitárkvartettnek. Előadói doktorátusát 2007-ben szerezte a Pozsonyi Zeneakadémián. Jelenleg a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gitártanára.


Kérem ossza meg ismerőseivel: