Három szinten kell lépni az úzvölgyi temető meggyalázása ellen

Borboly Csaba: a törvény mindenkire vonatkozik

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor társaságában látogatta meg az úzvölgyi katonai temetőt szerdán reggel Gergely András, a temetőt évek óta gondozó csíkszentmártoni polgármester, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elmúlt munkaszüneti napokban Dormánfalva önkormányzata telekkönyveztette a területet, a sírhantokat, és síremlékeket állított az I. világháborúban elhunyt magyar katonák sírjára – ez indokolta a május elseji látogatást.

– Ez egy első világháborús temető, ahova főként a 39-es kassai hadosztály katonáit temették, de német katonákat is, és itt nyugszanak a 10-es miskolci hadosztály elhunyt hősei is. A terület dokumentálva van, minden itt eltemetett katona neve felkerült a temető kerítésén levő márványtáblára. Később, néhány éve a második világháborús hősök emlékére épült a temető közepén levő emlékmű – ismertette a hely történetét Gergely András. A csíkszentmártoni polgármester azt is elmondta, hogy a hadisírokat mindig a csíkszentmártoniak gondozták, az önkormányzat már 2007-ben a közvagyonába foglalta a területet. Ugyanakkor fontosnak tartotta tisztázni, hogy a világháborúkban elhunyt román katonákat nem ide temették, ezért is indokolatlan a „csendes térfoglalás” Dormánfalva részéről.

uzvolgyi_temeto1A temetőben friss, befejezetlen munkálatok nyomai láthatók: a dormánfalvi önkormányzat sírhantokat készített, betonkereszteket állított a miskolciak sírjaira, műemléket a bejárat közelébe.

– A genfi egyezmény szabályozza egész Európa területén az emlékhelyek, a haditemetők gondozását. Hogyha a törvény betűje is és a keresztény kötelezettség is azt írja elő, hogy nekünk főhajtással kell tisztelegni, nem pedig váratlan és ellenséges lépésekkel, akkor azt gondolom, hogy a következő időben legalább három szinten kell lépéseket tennünk. Ezek a lépések elő is vannak készítve, és jogi háttérrel rendelkeznek: helyi, tehát megyeközi, országos és nemzetközi szinten is fel kell lépni – mondta Winkler Gyula EP-képviselő.

– Szót fogunk emelni ez ellen Korodi Attila képviselőtársammal együtt, de a nemzetközi visszhangra is nagy szükség van, hiszen minden ország ismeri ezeket az írott és íratlan szabályokat – emelte ki Tánczos Barna szenátor.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elismeréssel szólt a csíkszentmártoniak és Gergely András évek óta végzett önzetlen munkájáról, hiszen gondozzák, rendezik a temetőt, márványtáblákat állítottak, hogy méltó emlékük legyen az elhunytaknak. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az elmúlt pár munkaszüneti napban a dormánfalvi önkormányzat telekkönyveztette a temető területét.

– Remélem, hogy ebben az országban a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Ezért is kértem minden iratot a szomszédos megye vezetőségétől, lássuk, milyen dokumentumokkal sikerült nekik ezt a gyors telekkönyvezést megoldani – tette hozzá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor arra kért mindenkit, ne engedjen az uszításnak, ne hagyja, hogy provokátorok indulatokat gerjesszenek, etnikai feszültséget szítsanak. Az úzvölgyi temető ügyében is a törvények mentén kell keresni a megoldást helyi, országos és európai szinten – nyomatékosított a megyei tanács elnöke.

Politikailag tűrhetetlen, közigazgatásilag törvénytelen, hogy román katonasírok parcelláját hozták létre Úzvölgye katonai temetőjében anélkül, hogy engedélyt kértek volna a temető tulajdonosától, Csíkszentmárton önkormányzatától. Erről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke levélben tájékoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnököt, akitől azt kérte, hogy közigazgatási eljárás útján állítsa le az építkezést az ügy tisztázásáig.

A temető területét már 2007-ben Csíkszentmárton község közvagyonába foglalták, ez 2010-ben jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében (az erről szóló dokumentum megtekinthető itt: https://drive.google.com/open?id=1HLjxtpBYqIdl7X07mXvEIP48KqlQDgPm). Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a dormánfalvi tanács elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozata, közben pedig emlékművet emelt az úzvölgyi temetőben. (A megyei tanács honlapján külön oldal foglalkozik a vitatott megyehatár-szakaszokkal, és a Bákó megyéről szóló résznél található Úzvölgye ügye: https://hargitamegye.ro/litigii/bako-megye/uzvolgye.html)

A helyszínen készített videónkat megtekinthetik az alábbi linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/434950210384058/

Kérem ossza meg ismerőseivel: