Háromszázezer lejt utalt ki Hargita Megye Tanácsa műemlékek támogatására

Műemlékek felújítására összesen 300 ezer lejt különített el Hargita Megye Tanácsa az augusztusi tanácsülésen. A határozat 17 épületet érint, a megyei tanács tervezési, illetve kivitelezési munkálatokat támogat, összesen nyolc tervezésre és kilenc munkálatra. Ennek nyomán felújítási munkálatokat végeznek Csík térségében a zsögödi templomon. A Csíkszentlélek községhez tartozó Mindszent, a Kozmáshoz tartozó Lázárfalva, a Csíkszentsimonhoz tartozó csatószegi, a Szépvízhez tartozó csíkszentmiklósi templom, valamint a csíkszentkirályi Úrnapja kápolna felújítási tervének elkészítését támogatják, és ugyancsak segítik anyagilag a csíkszentmihályi központi  műemlékegyüttes részét képező volt „Balogh Anna-féle kocsma” felújítási tervének elkészítését.

Udvarhelyszéken is több települést érint a határozat: Székelyudvarhelyen a Jézus szíve római katolikus templom felújítását, a lövétei malmot, az Ugron-kúriát, a bögözi templom kő és fa alkotóelemeit, a rugonfalvi református templomot, a korondi unitárius templomba pedig beszerelik az elektromosan fűthető padokat. Etéden a helyi református templom restaurálási tervének elkészítését támogatják.

A gyergyószentmiklósi  Szent Miklós római katolikus templomban ajtójavítást végeznek, a gyergyóalfalvi plébánia a restaurálási tervének elkészítéséhez kapott támogatást.

– Térségünk fontos részét képezik a műemlékek, amelyek nemzeti identitásunkhoz tartoznak, így lényegesnek tartjuk azok rendszeres karbantartását, vagy ha szükséges, restaurálását. A kisközösségekben, a rurális környezetben az egyház az összetartó kapocs, így alapvető dolog, hogy az épületeit is különös gonddal kezeljük – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

Kérem ossza meg ismerőseivel: