Hatályba lépett a romániai honatyák extra nyugdíja

Augusztustól a közalkalmazottak mintegy felének is nő a bére

    Augusztus 1-jétől mintegy 650 ezer romániai közalkalmazott bére nő, és a nyugdíjas törvényhozók is megkapják az extra nyugdíjat.
    Romániában két olyan törvény is hatályba lépett augusztus 1-jétől, amelyek nyomán emelkedik a jövedelmek egy része. A közszférában a dolgozók mintegy felét érinti az a béremelés, amely egyebek mellett arra hivatott, hogy megszüntesse az államigazgatásban dolgozók közötti igazságtalan bérkülönbségeket. A legjelentősebb fizetésemelések az egészségügyben vannak, a közoktatásban a pályakezdő pedagógusok jövedelme átlagosan 10 százalékkal nő.
    A béremelés az idén 870 millió lejes (60 milliárd forint) többletkiadással jár, 2017-ben viszont már 2,3 milliárd lejjel (158,5 milliárd forint) kell többet költenie az államnak a bérekre. Az érintett közalkalmazottak szeptembertől kapják meg először az emelt fizetést.
    Szintén augusztus 1-jétől lépett hatályba a nyugdíjas törvényhozóknak extra nyugdíjat előíró jogszabály. Ennek értelmében egy teljes mandátum után 1500 lejjel (105 ezer forint) egészítik ki a volt képviselők és szenátorok alapnyugdíját, két mandátum esetén 3100 lejjel, a több mint három mandátummal rendelkezőknek pedig 4600 lejjel. Júniusban a havi átlagnyugdíj 930 lej (65 100 forint) volt Romániában.
     Szintén augusztustól lépett hatályba az a rendelet, amely 9 százalékos kedvezményes áfát vezet be a mezőgazdasági szolgáltatásokra és nyersanyagokra. Romániában az idén négy százalékponttal, 20 százalékra mérsékelték az általános áfakulcsot, tavaly júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát. Január 1-jétől újabb egy százalékponttal, 19 százalékra mérséklik az általános áfakulcsot.
    Románia az idei évre 2,95 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vállalt, amit a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság sokallt. A nemzetközi szervezetek és román gazdasági elemzők is figyelmeztettek, hogy a költségvetést terhelő intézkedések és az adócsökkentések következtében a deficit 2017-ben meghaladhatja a GDP 3 százalékát, és felborulhat a román makrogazdasági mutatók egyensúlya.

MTI
Címfotó: stirileprotv.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: