Havas eső hullott és havazott is Hargita megye magasabban fekvő területein

Keddről szerdára virradó éjszaka az egész megye területén jelentősen lehűlt a levegő

Havas eső hullott és havazott is szerda reggel Hargita megye magasabban fekvő területein. Ilyenkor azonban még a Kis-Szibériaként emlegetett régióban is szokatlanok ezek a jelenségek.

Hegyi Barna, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a Gyilkos-tónál havazott, és nagyon lehűlt a levegő. A turistákat azonban nem állítja meg a hideg időjárás, továbbra is sokan érkeznek a térségbe, de kevesen bátorkodnak kievezni a tóra.

“Eléggé szokatlan, hogy május 10-én havazzon a környéken. Igaz ugyan, hogy az elmúlt években áprilisban még be volt fagyva a tó vize, de nem megszokott dolog, hogy május 10-én havazzon” – mondta Hegyi Barna.

Hargitafürdőn havas eső hullott és havazott is, de a helyiek azt mondják, már megszokták a szeszélyes időjárást, és várják, hogy hozzájuk is megérkezzen a tavasz.

A keddről szerdára virradó éjszaka az egész megye területén jelentősen lehűlt a levegő.

A szebeni regionális meteorológiai szolgálat képviselője, Ilie Mojic elmondta, a legalacsonyabb hőmérsékletet a Bucsin-tetőn mérték, ott mínusz 2 Celsius-fok volt, Maroshévízen és Gyergyóalfaluban 2 fokot, Csíkszeredában 3 fokot, Székelyudvarhelyen pedig 4 fokot mutattak a hőmérők.

Az idézett forrás szerint szerdáról csütörtökre virradóan még hidegebb lesz, akár mínusz 4 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Hargita megyében május 10-én 1976-ban mérték a leghidegebbet, akkor Gyergyóalfaluban mínusz 4 Celsius-fok volt.

Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: Romfeld László (Helyszín: Fehér-mező)

Kérem ossza meg ismerőseivel: