Havazásra és szélre figyelmeztető riasztásokat adtak ki

Havazik a hegyvidéken, új hóréteg rakódik le

Két elsőfokú (sárga jelzésű), havazásra és szélre figyelmeztető riasztást adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az első riasztás értelmében vasárnap délelőtt 11 órától hétfő reggel 9 óráig havazik a hegyvidéken, és új hóréteg rakódik le. A szél is megerősödik, a gerinceken meghaladhatja a 90-100 kilométert óránként a széllökések sebessége, így hóviharok alakulhatnak ki.

A déli és délkeleti országrészben helyenként jelentős mennyiségű esőre kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20 litert négyzetméterenként. Erdélyben és Moldva dombos térségében vegyes csapadél hullhat.

A második riasztás szerint hétfő este 9 óráig az ország keleti, délkeleti és délnyugati részében helyenként és időszakosan megerősödik a szél, elérve az 55-60 kilométeres sebességet óránként, a hétfői nap folyamán pedig akár a 70 kilométer/órás sebességet is meghaladhatják a széllökések Moldva déli, Muntenia keleti részében és Dobrudzsában.

A Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar magasan fekvő térségeiben hétfőn is kitart az erős szélfúvás, a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer óránként.

A következő megyékre érvényes a riasztás: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szatmár, Suceava, Tulcea, Temes, Vâlcea, Vrancea és Vaslui.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: