Havazásra, hóviharokra figyelmeztető sárga riasztást adtak ki 25 megyére

Szombat estig érvényes, havazásra, megélénkülő szélre és hóviharokra figyelmeztető sárga riasztást adtak ki 25 megyére és a fővárosra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint pénteken 10 órától szombat este 10 óráig Dobrudzsában, Munténiában, a Déli-Kárpátokban és helyenként a Keleti-Kárpátokban, valamint Moldva déli részén jelentős mennyiségű, négyzetméterenként 25-40 liter csapadékra is számítani lehet.

A sárga riasztás Tulcea, Konstanca, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Ilfov megyére és Bukarestre érvényes.

A jelzett térségekben esőre, havas esőre, havazásra kell számítani, sok helyen megélénkül a szél.

A Déli- és a Keleti-Kárpátokban folytatódik a havazás, jelentős friss hóréteg képződik, és 50-70 km/órás széllökésekre is számítani lehet, ami miatt csökken a látótávolság.

Erdélyben és Moldvában jégképződésre figyelmeztetnek a szakemberek.

Ugyanakkor az ország déli részére sárga árvízriasztást adtak ki, ez öt folyó vízgyűjtő medencéjére és a dobrudzsai folyókra érvényes.


Meghosszabbították vasárnap reggelig a havazásra, hóviharokra figyelmeztető sárga riasztást; öt megyében narancssárga riasztás érvényes

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 22 megyében meghosszabbította vasárnap reggelig a korábban kiadott, esőre, havazásra, megélénkülő szélre és hóviharokra figyelmeztető elsőfokú (sárga) riasztást.

Ugyanakkor vasárnap 10 óráig érvényes, jelentős mennyiségű havazásra és hóviharra figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adtak ki a meteorológusok Vrancea és Buzău megyére, illetve Prahova, Dâmboviţa és Argeş megye hegyvidékére. Az említett vidékeken a lehulló csapadék mennyisége eléri a 35-50 litert négyzetméterenként, és jelentős vastagságú hóréteg rakódik le. A szél is erősen fog fújni, a légmozgások sebessége elérheti az 55-65 kilométert óránként, hóviharokat idézve elő. A látótávolság időnként jelentősen csökken.

A meteorológusok szerint pénteken 10 órától vasárnap reggel 10 óráig Dobrudzsában, Munténiában, a Déli-Kárpátokban, a Keleti-Kárpátokban, helyenként Moldvában és Erdély délkeleti részében jelentős mennyiségű, négyzetméterenként 25-40 liter csapadékra is számítani lehet.

Erdély délkeleti részében havazni fog, míg Munténia és Moldva alacsonyabban fekvő vidékein először vegyes csapadékra lehet számítani, ami később havazásra vált. Dobrudzsában a szombatra virradó éjszaka vált esőből havazásra és havas esőre.

A Déli-Kárpárokban és helyenként a Keleti-Kárpátokban folytatódik a havazás, jelentős friss hóréteg képződik, és 50-70 km/órás széllökésekre is számítani lehet, ami miatt csökken a látótávolság.

Az ANM szerint Erdély többi részén és Olténiában is havazhat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: