Helyes döntött, hogy nem döntött, amikor döntött

Szövegértési gondok?

Lassan három éve annak, hogy a bukaresti törvényszék három bírája elfogadta azt az ítéletet, amiből itt van egy jellemző részlet: decizie-2512-2013-2.

A pirossal aláhúzott részek szépen példázzák azt a meggyőződést, hogy van államnyelv, meg holmi alacsonyabb rendű nyelvek, melyek puszta használata megvetendő, sőt büntetendő dolog, amiért méltán róják ki a lehető legnagyobb büntetést.

Látva ezt a viszonyulást, panaszt tettem a Diszkriminációellenes Tanácsnál, azt kérve, hogy állapítsák meg, hogy a bírók diszkrimináltak és büntessék meg őket.

A Tanács, amint megkapta a panaszt, rögvest felvetette, hogy illetéktelen ebben az ügyben eljárni, mert bírói ítéleteket csak egy fellebbviteli bíróság változtathat meg. Leírtam nekik szépen, alaposan, közérthetően, hogy nem az ítélet megváltoztatását kérem, hanem azt, hogy büntessék meg azokat, akik diszkriminálnak. S mi lett az eredmény: a Tanács úgy döntött, hogy illetéktelen, mert a bíróság ítéletét csak egy fellebbviteli bíróság változtathatja meg.

Ezt nyilván nem fogadhattam el, s a Tanács határozatát megtámadtam a bíróságon, azt kérve, hogy a bíróság érvénytelenítse a határozatot, tárgyalja le érdemben a panaszt és büntesse meg a diszkriminációt elkövetőket. A keresetben külön kihangsúlyoztam, hogy felfoghatatlan módon a Tanács félreértette a kérésemet, s ugyan egyértelműen kihangsúlyoztam, hogy nem az ítélet megváltoztatását kérem, mégis úgy határozott, hogy nem illetékes az ítéletet megváltoztatni.

Ugyanezeket szóban is előadtam a bíróságon, ott is külön kitérve arra, hogy tudom, hogy egy ítéletet csak egy fellebbviteli bíróság változtathat meg, de én nem is ezt kérem, hanem azt, hogy a bírókat büntessék meg, azért, mert diszkrimináltak.

A tárgyalás április negyedikén volt, tehát legkésőbb május negyedikén (30 napon belül) kézhez kellett volna kapjam az ítéletet. Ez nem pont így esett, beletelt 70 napba, míg a postás meghozta. Kibontom, olvasom. Románia témájában edzettebb olvasóim gondolom egyből kitalálták, hogy miképpen szól: hiába kértem a Diszkriminációellenes Tanácstól, hogy változtassa meg a bukaresti törvényszék ítéletét, mert egy bírói ítéletet csak egy fellebbviteli bíróság változtathat meg. Tehát a Diszkriminációellenes Tanács helyesen döntött, amikor illetékesség hiányában is tárgyalta a panaszomat.

Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: