Helyzetkép az alapszakasz kétharmada után

Húsz meccs után harmadik helyezett a Progym, 35 ponttal, 168 lőtt és 74 kapott góllal. A statisztikák és jégen látott események elemzése következik.

Nem történt semmi, még semmit sem értünk el, játszottunk néhány jó meccset és ennyi – ha a gyergyói közegre oly jellemző negatívista szemüveggel nézzük, ez a Progym teljesítménye az alapszakasz kétharmadánál.

Optimista szemszögből pedig: olyan csapatunk van, amelyik négyszer megszorongatja a csíkiakat, és pontot szerez tőlük, sőt Brassótól is, olyan, amelyik képes tönkreverni egymás után kétszer is a Steauát, olyan Progymunk van, amelyik a címvédő galaciak ellen is dominálni tud, és remek játékkal győzelmek sorozatát éri el. Olyan csapat, amelyik biztos lehet a rájátszásba jutásban sőt, ez már nem is elég, érem kell. Sőt, hogy még elfogultabb szurkolóként mondjuk: a bronz már nem is lenne elég…

De maradjunk a számok, statisztikák reális talaján.

Száraz tények, pontszámok

Az alapszakasz kétharmada után a Progym harmadik a tabellán 35 pontot gyűjtve. 11 győzelem, 7 rendes játék időben elszenvedett és 2 hosszabbításos vereség a mérleg. Ha ebből kivonjuk a minimálisan kötelező Sportul elleni meccseket, akkor 7, valódi tétmeccsen elért győzelem marad a 7 rendes időben elveszített és 2 hosszabbításos vereség mellett. Ellenfeleinknek még vannak elmaradt meccsei, de az már biztos, hogy Galac sem tud utolérni az alapszakasz 20 meccse után, a Steauával szemben pedig legkevesebb 13 de valószínűbb, hogy 19 pontos különbséget jegyezhetünk.

Az állás pillanatnyilag: 1. Corona 47 pont /17 mérkőzés, 2. Sportklub 35/17, 3. Progym 35/20, 4. Dunărea 26/18,, 5. Steaua 16/18, 6. Sportul 0/16. Az alapszakasz első körében a Coronának a Steauával van még két elmaradt meccse és a Sportklubbal is játszanak még egy találkozót. A Sportklubnak emellett a Sportullal van két elhalasztott találkozója. A Dunărea szintén a Sportul elleni két meccsel zárja le az első kört.

Esélylatolgatás az eredmények tükrében

A számok önmagukban nem mondanak sokat, ha nem értelmezzük őket. Nézzük, mit jelentenek, jelenthetnek az alapvető cél, a rájátszásba jutás szempontjából. A szezon előtt úgy számoltunk, hogy a legjobb négy közé a Steauán keresztül vezet az út, ha őket megelőzzük rájátszásban vagyunk. A direkt meccseken négy győzelem a mérleg a Steaua ellen, ebből kettő kiütéses. Ez nagyon sokat jelent, hiszen lélektani és jelentős pontelőny is kialakult a mieink javára. Azonban mindez még nem jelentene önmagában rájátszást, ahogy a tavalyi szezon is bizonyította: akkor nyolc meccset vívott a Progym és a Steaua, amiből ötöt a rendes játékidőben, egyet hosszabbításban nyertek a mieink, mindössze kétszer nyertek Timaruék és mégis ők kerültek rájátszásba.

progym4

Döntőnek akkor a más riválisokkal szemben elért eredmények bizonyultak. Nos, ez az, amiben komolyan feljavult a Progym. A Galac elleni meccseken cél volt ugyan a győzelem, de nem lehetett kötelező elvárás. Ehhez képest a lehetséges 12-ből 9 pontot megszereztek a mieink. Galacon egy győzelmet vívtak ki a fiúk, Gyergyóban kettőt. Ez utóbbiakat sokan látták és megállapíthatták, nem véletlen, szerencsés sikerek voltak, hanem valóban jobb volt a piros-fehér csapat mint az ellenfele és keményen meg is dolgozott mindenki a sikerért. És ami nagyon fontos előrelépés korábbi szezonokhoz képest: látható volt a tudatos játék, a szervezettség. Másként fogalmazva: a kemény munka gyümölcse. Ez az út jó, ez rájátszást kell jelentsen.

A koncentráció ereje

És az is látható volt bizony az eddigi meccseken, hogy lelkierőben sem állunk rosszul. Erre utal a csíkiak ellen megszerzett pont, hiszen hátrányból kellett talpra állni, és a legjobb megoldást választani, akkor, amikor könnyen megremeg a kéz a tét terhe alatt. Ugyanez a lelkierő és harcosság volt jellemző a másik három, Csíkszereda elleni találkozón is, amikor nagyon mélyről kellett feljöjjön a csapat. Elmenni látszó meccseken állt talpra a társaság. Ha végül nem is sikerült pontot, győzelmet elérni de mindent megtettek érte a fiúk.

Azonban van még miben fejlődni a taktikai és technikai elemeken kívül például az összpontosításban is.

Biztos nem könnyű ez sem, de 60 percig sőt adott esetben még tovább is koncentrálni kell, pillanatig sem lehet lazítani. Ismét a csíki meccseket kell említeni, amikor párperces rövidzárlatok miatt maradt alul a csapat, de felrémlik a 6-2-es előnyről nagy nehezen megnyert 6-5-ös Galac elleni meccs is. Nem tagadhatjuk, volt egy nagy összeomlás is Brassóban, de azt tekintsük egy olyan alkalomnak, amikor minden rossz egyszerre jött össze, és amely egyáltalán nem jellemző.

Ellenben fizikailag, erőnlétileg jól áll a csapat, egy találkozón sem látszott fáradtabbnak az együttes, mint ellenfele.

A játékosainkról, a játék képéről

Név szerint nem említünk most senkit, hiszen nem az egyéni teljesítményeket figyeljük ebben az elemzésben hanem a csapatét összességében. A lelátóról nézve azonban szembetűnő, hogy a Kosztromin-Novak páros vezetésével több játékos szintet lépett, meccsről-meccsre stabilan jó formát mutat. Vannak olyanok is, akik egy-egy meccsen, vagy hosszabb időre korábbi önmagukhoz képest visszaestek. Erre azonban megvan a módszere az edzőknek: láthatóan nincs kivételezés, az játszik aki bizonyít. Aki nem, az ül a padon.

Nyilván mindig vannak és lesznek, akik ezzel az eljárással nem értenek egyet és az edzők döntéseit kritizálják, de komoly csapatoknál ez a normális rend.

progym2

Szembetűnő: nagyot fejlődött a Progym az emberelőnyös és emberhátrányos helyzetek kihasználásában, illetve kivédekezésében. A jégkorongszövetség kimutatása szerint 31,25 százalékát lőjük be az emberelőnyöknek. Az emberhátrányok kivédekezése kiváló: 85,29 százalékos a védekezési hatékonyság, amikor csapatunk egy, vagy két játékossal kevesebbel kényszerült játszani.

Mindkét statisztikai mutatóban csak egy csapat, a Corona jobb, (33,77, illetve 86,84 százalék). Összehasonlításul: a tavalyi alapszakaszban 30,43, illetve 78,69 százalékos mutatókkal rendelkezett a Progym. A büntetőperceket is meg kell említeni: 20 meccsen összesen 194 perces büntetést kaptak a Progym játékosai: ez, a Sportul után a legkevesebb a mezőnyben. Csíkszereda 345, Brassó 322, Galac 276, a Steaua 271 percet kapott eddig, miközben kevesebb meccset játszottak mint a Progym. Ebből két következtetést lehet levonni: egyrészt lényegesen fegyelmezetten játszik a csapatunk, kevesebb a felesleges kiállítás, másrészt mivel jobb a játék, kevesebbszer kell szabálytalankodnia a játékosoknak

A góltermésről

Húsz meccsen 168-szor találtak a mieink az ellenfelek kapujába, ami szép teljesítmény, de nem lehet összehasonlítani másokkal, akik kevesebb meccset játszottak. Azonban, ha levonjuk a Sportul ellen elért gólokat már tisztább a kép: 81 gólt lőtt a Progym az igazi tétmeccseken. Ebben a rangsorban így második a 85 gólos Brassó mögött, Galac 66, Csíkszereda 56, a Steaua 37 találatot jegyez. Ez a statisztika még elhalasztott Brassó-Csíkszereda és Brassó Steaua meccseken változhat, hiszen a többieknek már csak a Sportullal vannak elmaradt meccsei, amelyek góljait nem számoljuk ebben a statisztikában.

A mieink eredményeit lényegesen növelik a két kiütéses Steaua elleni győzelem góljai, a kapott gól statisztikát viszont rontja a Brassó elleni 1-13. 74 gólt kapott eddig a Progym, amivel a harmadik jelenleg. Jobb védelme a Brassónak (37 kapott gól) és Csíkszeredának (44) van. Ezek a számok nagyságrendileg már nem nagyon fognak változni az első körből hátralévő meccsek valószínű eredményei alapján. A Galac 93, a Steaua 100 kapott gólnál tart. A Sportultól kapott gólokat nem vontuk ki, mert egyrészt nem jelentős a számuk, másrészt mert minden csapat nagyjából egyformán részesült belőlük.

Összegzés

Összességében elmondható: jó úton járunk. Hogy meddig jutunk, kár jósolgatni. A sikerek ne szálljanak a fejünkbe, a hibákból pedig tanuljunk. Az előjelek jók, és szívünk szerint úgyis tudjuk, hogy mit szeretnénk.

hockeyprogym.ro

Fotók: facebook.com/progymskofficial – Lukács Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: