Henrik Ibsen: Hedda Gabler

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vendégjátéka a Figuránál

Szeptember 28-án, péntek este 7 órától látható a Figuránál a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vendégjátéka, Keresztes Attila rendezésében Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámája. A marosvásárhelyi társulat gyergyószentmiklósi fellépése Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósul meg.

Szépségének és kiváltságosságának tudatában, a jómódú katonatiszt lánya, Hedda Gabler házasságra lép Jörgen Tesman művelődéstörténésszel. A  munkájának maximálisan elkötelezett kutató férj és egész élethelyzete azonban kimondhatatlanul untatja, sőt, idegesíti. Unalmában és a magas társadalmi kategóriában élők gondtalan idealizmusával az emberi életformákat probléma nélkül rangsorolja és értékeli, a környezetében lévő, nála gyengébb akaratúakon pedig hatalmát gyakorolja. Így például a társadalom perifériájára szorult, visszaeső alkoholista, de tehetséges író Lövborgon – akivel korábban egészen közeli viszonyt folytatott, vagy annak „megmentőjével”, a családját hátrahagyó, szerény intellgenciájú, de tiszta szívű Elvstednén.

Önző idealizmusa, amely a halált is erkölcsi felvállalásnak minősíti, azonban nemcsak fenyegeti a körülötte levőket, hanem egyenesen emberéleteket követel. A sajátját is beleértve.

Hedda Gabler_jelmezes proba_Tompa Miklos Tarsulat MNSZ_foto Rab Zoltan-43

A produkció nagytermi stúdióelőadás, 16 éven aluli nézőknek nem ajánlott.

Az előadás időtartma 1 óra 50 perc szünet nélkül.

Jegyek ára 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. Jegyek válthatók munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban.

Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.


Henrik Ibsen: HEDDA GABLER

● Rendező: Keresztes Attila ●

Szereposztás:
Jörgen Tesman, művészettörténész: BARTHA LÁSZLÓ ZSOLT
Hedda Tesman, a felesége: VARGA ANDREA
Juliane Tesman, Jörgen nagynénje: KILYÉN ILKA
Elvstedné: KÁDÁR NOÉMI
Brack bíró: BÍRÓ JÓZSEF
Ejlert Lövborg: KÁDÁR L. GELLÉRT
Berte, Tesmanék szobalánya: BILUSKA ANNAMÁRIA

Díszlettervező: SZŐKE ZSUZSI
Jelmeztervező: BIANCA IMELDA JEREMIAS
Zeneszerző: BOROS CSABA

Kérem ossza meg ismerőseivel: