Hét afrikai ország piros zónába került a koronavírus új variánsa miatt

Az onnan érkező személyek 14 napos karanténba kerülnek

Hét afrikai országot a járvány szempontjából piros zónába soroltak a román hatóságok – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Raed Arafat.

A belügyi államtitkár közlése szerint intézkedést az indokolja, hogy az afrikai kontinens déli részén megjelent a koronavírus aggodalomra okot adó új variánsa. Hozzátette, a román hatóságok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásai alapján jártak el.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szombaton elfogadott határozata szerint Botswana, Eswatini (Szváziföld), Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe került piros zónába. Az intézkedés már szombattól hatályba lép – mondta Arafat.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a hét országokból érkező román vagy európai uniós polgárok 14 napra karanténba kerülnek az otthonukban vagy a határnál bejelentett lakcímen. Ha otthonukban nem áll módjukban elkülönülni a családtagjaiktól vagy a velük egy háztartásban élő személyektől, akkor a hatóságok által a rendelkezésükre bocsátott lakhelyen töltik a karantént.

A hét dél-afrikai országból beutazó személyeket érkezésükkor RT-PCR-teszttel szűrik. Az érkezésüktől számított nyolcadik napon a tesztelést megismétlik, és ha az eredmény negatív, a tizedik napon az elkülönítésük véget ér. Ha a nyolcadik napon nem ismétlik meg a tesztelést, akkor 14 napig maradnak karanténban.

Arafat arra kérte a román állampolgárokat, hogy lehetőleg kerüljék a beutazást ezekbe az országokba.


Tizennégy napos karanténba kerülnek Romániában az Afrika déli országaiból beutazó személyek – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila az országos vészhelyzeti bizottság aznap elfogadott határozatáról számolt be. Közlése szerint az intézkedést azt indokolja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Afrika hét országában felbukkant a koronavírus egyik, aggodalomra okot adó variánsa.

A miniszter elmondta, az Omikronnak nevezett új vírustörzs sok ponton mutálódott és képes a gyors terjedésre. Rafila szerint nem tudni még, hogy a jelenlegi oltóanyagok mennyire hatékonyak az új variánssal szemben, és azt sem, hogy milyen lefolyású megbetegedést okoz.

A tárcavezető közölte, hogy a román hatóságok a WHO és az ECDC ajánlására korlátozzák a beutazást a dél-afrikai országokból, ezt a lépést megtették már más európai államok is.


Románia elegendő kapacitással rendelkezik a koronavírus új variánsának azonosítására – jelentette ki egy szombati sajtótájékoztatón a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója.

Adriana Pistol újságírói kérdésre elmondta: az országban jelenleg hét laboratóriumban végeznek szekvenálást, ezek egy része napi 200-300, a többi napi 800-1000 minta elemzésére képes. Tájékoztatása szerint a megyei egészségügyi igazgatóságok már riasztották a kórházakat, hogy vegyenek mintát a súlyosabban fertőzött személyektől, és kérdezzék ki őket arról, hogy jártak-e az elmúlt napokban afrikai országokban, vagy érintkeztek-e a kontinensről érkezett személyekkel.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: