Hetedik alkalommal hirdetik meg a Jogosítvány a jövőhöz programot

Január 21-ig lehet pályázni a hajtási jogosítvány költségeinek fedezésére


A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány hetedik alkalommal hirdeti meg a Jogosítvány a jövőhöz programot hátrányos körülmények között élő fiatalok számára

A Jogosítvány a jövőhöz programban a gépjárművezetői engedély megszerzésének költségeire pályázhatnak hátrányos anyagi körülmények között élő fiatalok, akiknek a munkavállalásnál feltétel vagy előny a jogosítvány, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában vagy kiterjesztésében azoknak, akik már dolgoznak. A programot hetedik alkalommal hirdette meg A Közösségért Alapítvány a MOL Románia anyagi támogatásával. A hátrányos anyagi körülmények között nevelkedő fiatalok 2022. január 21-ig nyújthatják be pályázataikat.

A Jogosítvány a jövőhöz programban 18-25 év közötti, hátrányos körülmények között élő fiatalok vehetnek részt, akik B, C vagy D kategóriájú gépjárművezetői engedélyt szeretnének szerezni, beleértve a traktorra, trolibuszra és villamosra érvényes hajtási engedélyt is.

„A hátrányos körülmények között nevelkedő fiataloknak nagy kihívást jelenthet a munkaerőpiacon való elhelyezkedés. A Jogosítvány a jövőhöz program biztosítja az anyagi hátteret egy alapképzés megszerzéséhez, amely sok fiatal számára jelentheti az első lépést szakmai pályafutása megalapozásához. Ahogyan azt korábban is hangsúlyoztuk, a MOL Románia továbbra is a közösségek elkötelezett partnere marad, jelen vagyunk ott, ahol szükség van ránk” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A program hetedik kiírásának meghirdetésére online került sor. Az eseményen hét olyan fiatal osztotta meg a programmal és a jogosítvány megszerzésével kapcsolatos tapasztalatait, és számolt be gépkocsivezetőként szerzett élményeiről, akik a korábbi kiírásokban támogatást nyertek.

„Második nekifutásra sikerült a gyakorlati vizsgám. Az első, sikertelen próbálkozás után jobban rákészültem, az oktatóm is nagyon mellém állt, és így hatékonyan tudtam tanulni. Bizalommal ajánlom ezt a programot a hozzám hasonló, rászoruló fiataloknak” – nyilatkozta Nyiri Alexandra, a 2020-as kiírás egyik kedvezményezettje.

A program eddigi hat kiírásában összesen 116 fiatalnak sikerült befejeznie tanulmányait: 96-nak sikerült megszereznie a B kategóriás hajtási engedélyt, 17-nek a C-t, egynek B kategóriás jogosítványt átalakított járműre, egynek B96-ra (járműszerelvény vezetésére alkalmas engedély: B kategóriájú gépkocsihoz kapcsolt nehéz pótkocsi, melyek össztömege nem haladja meg a 4.250 kg-t), egy fiatal pedig mezőgazdasági vontatóra, traktorra, szerzett jogosítványt. 33 fiatal tanulmányait folytatja vagy vizsgára készül.

„Az elmúlt hat év tapasztalata azt mutatja, hogy a fiatalokat segítő mentoroknak óriási szerepe van a felkészülés és tanulás folyamatában. Hasonlóképpen azt látjuk, hogy azok a fiatalok, akik egy intézmény vagy civil szervezet támogatását élvezik, nagyobb eséllyel tesznek sikeres vizsgát. A pályázó számára előnyt jelent, ha fel tud mutatni egy olyan munkáltatói igazolást, amely tanúsítja a jogosítvány szükségességét egy munkahely betöltéséhez. Az is előnyt képez, ha a pályázót egy civil szervezet vagy egy intézmény támogatja, és egyben igazolja a pályázó rászorultságát. A pályázási időszak két hónapja alatt folyamatos tájékoztatást biztosítunk minden érdeklődő számára. A pályázatokat postán vagy online lehet beadni” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A programmal és a pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztató a www.kozossegert.ro és a www.molromania.ro honlapokon található.

A Jogosítvány a jövőhöz programról

A Jogosítvány a jövőhöz programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. A program anyagi támogatást biztosít 18-25 éves, hátrányos helyzetű fiatalok részére, B, C, D kategóriájú, beleértve traktor, trolibusz és villamos, gépjárművezetői engedély költségeinek fedezéséhez, akik számára a hajtási engedély feltétel vagy előny a munkavállalásnál, vagy hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában azoknak, akik már dolgoznak.

A Jogosítvány a jövőhöz programot ötéves fennállása alatt két országos versenyen díjazták: 2018-ban a Civil Társadalom Gáláján, 2017-ben a Romanian CSR Awards-on.


A Közösségért Alapítvány közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: