Hétfő délutánig igényelhetnek a megyei tanácstól támogatást a polgármesteri hivatalok

Előnyben a család- és vállalkozóbarát önkormányzatok

Az „Itthon. Család. Jövő” szlogen jegyében tervez fejlesztéseket Hargita Megye Tanácsa: a hozzáadottérték-adóból elkülönített összeg 20 százalékát határozatban leosztja a helyi önkormányzatoknak a 90 napot meghaladó tartozások kifizetésére, a helyi fejlesztési programok fenntartására és az infrastrukturális projektek támogatására – jelentette be Borboly Csaba megyeelnök a péntek reggeli, Bende Sándor megyei tanácsossal együtt tartott sajtótájékoztatóján. Ezért felhívással fordulnak a polgármesterekhez, hogy hétfőn 16 óráig nyújtsák be igényléseiket, hogy mely projektjeikre kérnek támogatást. Mivel a Hargita Megye Tanácsa által leosztandó pénzösszeg minden esetben sokkal kisebb, mint amennyi igénylés megfogalmazódik, szükség van arra, hogy a korábbi felhívásokhoz hasonlóan ez esetben is előzetesen pár irányelvet leszögezzenek a későbbi leosztást illetően. Az „Itthon. Család. Jövő” tematikája értelmében előnyt élveznek a családbarát, ifjúságbarát és vállalkozóbarát beruházásokat célzó fejlesztések, valamint a megyei tanács figyelembe veszi a helyi önkormányzatok saját törekvéseit, cselekvéseit az adott témák mentén. Így elsőbbségi jogot élveznek azok az önkormányzatok, amelyek konkrét – bizonyítható – lépéseket tettek annak érdekében, hogy vállalkozó-, család- és ifjúságbarát település legyenek: helyi adókedvezményekkel támogatja a vállalkozókat, vagy közművesített területet biztosít fiatal családoknak lakásépítés céljából, vagy ösztöndíjat biztosít azoknak, akik vállalják, hogy egyetemi tanulmányaik után hazajönnek, vagy bölcsődét vagy after school-t működtet.

– Célunk, hogy ösztönözzük, hathatós módon segítsük a fiataljaink otthon- és családalapítási szándékát, valamint hogy a gyermekes családjaink számára családjóléti szolgáltatásokat alakítsunk ki. Olyan jellegű intézkedésekre van szükség, amelyek népesedési és családjóléti vonatkozásúak, kialakítva egy olyan szolgáltatási rendszert, amely segít az adófizető családjaink könnyebb boldogulásában – fejtette ki Borboly Csaba.

Bende Sándor elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsánál már jó ideje gyakorlattá vált a települések pályáztatása, amit konzultáció előz meg, figyelembe véve a prioritásokat, a legnagyobb gondokat, mivel a leosztandó pénzösszeg sohasem elég.

– Vannak olyan polgármesteri hivatalok, amelyek a kormány nyári rendelkezései miatt olyan eléggé kellemetlen helyzetbe kerültek, hogy nem tudták kifizetni 90 napos számláikat, és zárolták bankszámlájukat. Remélem, most, az év vége felé ezeket a gondokat orvosolni fogjuk. Mivel az összeg elég kicsi, bizonyos szempontokat figyelembe fogunk venni, például a több mint 90 napos tartozások mennyiségét, a megyei tanács eddigi leosztásaiból származó összegek felhasználásának módját. Szeretnénk, ha az igénylésekben előnyt élvezne a szakoktatás támogatása, a tangazdaságok létrehozása, valamint azok a beruházások, amelyek befejezés előtt állnak. Úgy gondolom, a szűk határidő ellenére hamar meg tudjuk hozni a döntéseket a polgármesterek közreműködésével – jelentette ki a megyei tanácsos, aki képviselő jelöltként a rossz törvényeken szeretne változtatni, hogy a jövőben a források nagyobb mértékben helyben maradjon.

sajtajgyergyosztm2016nov25_3

Mint elmondták, azért ilyen szűk a határidő, mert gyorsan kell dönteni, a megyei tanács Gyergyószentmiklóson november 29-én, kedden tartandó soros havi ülésén. A helyi önkormányzati igénylések elbírálásánál szigorúan figyelembe veszik a korábban a megyei tanács által leosztott támogatások elköltésének módját és célirányosságát, szem előtt tartják a pénzügy által a településeknek leosztott összegeket. Előnyt élveznek a szakoktatás támogatását, tangazdaságok létrehozását, illetve fejlesztését célzó beruházások, továbbá az a munkálat, amely befejezhető az év végéig, és már csak viszonylag kis összeg szükséges a befejezéshez, valamint a kalákában, közös munkával elvégzendő munkálatok. Prioritásként kezelik az önkéntestűzoltó-csapatokkal kapcsolatos év végi fejlesztéseket, beruházásokat is, amelyekre korábban nem tudtak a megyei tanácsnál pályázni. Hasonlóképpen prioritásként kezelik a helyi önkéntes hegyimentő-, illetve polgárőrcsapatok kialakításával, támogatásával kapcsolatos fejlesztéseket;  kiemelt segítséget kap a településeknél a fából való építkezés támogatása – tervek készítése, meglévő tervek helyszíni alkalmazása, beruházás kivitelezése.

A megyeelnök felhívásában kérte, hogy az űrlap kitöltésekor csak olyan igényeket fogalmazzanak meg, amelyek eleget tesznek a fenti irányelveknek és ne nyújtsanak be milliós értékű kérelmeket.

A felhívást levélben elküldik a polgármesteri hivataloknak az űrlappal együtt.

Kérem ossza meg ismerőseivel: