Hétfőn kezdődik az érettségi vizsgasorozat

Június 26. és 29. között zajlanak az írásbeli felmérők

Több mint 130 ezer végzős diák iratkozott fel az idei nyári érettségire. A vizsgasorozat hétfőn kezdődik a román nyelv és irodalom írásbelivel.

Az oktatási minisztérium vasárnapi közleményében emlékeztetett, hogy az érettségi írásbeli vizsgái június 26. és 29. között zajlanak, összesen 464 vizsgaközpontban. Hétfőn román nyelv és irodalomból, kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, szerdán a választott tantárgyból mérik fel a végzősök tudását, csütörtökön pedig anyanyelvből írásbeliznek a nemzeti kisebbségekhez tartozók.

Az idei érettségire több mint 130.500-an jelentkeztek.

Az írásbeli vizsgák minden nap 9 órától kezdődnek, a vizsgázóknak 8.30-ig kell elfoglalniuk a helyüket a teremben.

A vizsgázóknak a tételek kiosztásától számítva három óra áll a rendelkezésükre a dolgozat megírására. Kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrák, rajzok elkészítéséhez pedig ceruzát használhatnak. Semmiféle, számolásra alkalmas eszköz nem lehet náluk, és csak a teremben kiosztott papírt használhatják.

A térfigyelő kamerákkal felszerelt vizsgatermekbe a diákok nem vihetnek be olyan eszközt, ami segítheti őket a tételek megoldásában, és nem tarthatnak maguknál mobiltelefont sem. Tilos a táskák, hátizsákok, szatyrok, női kézitáskák bevitele is. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztetett minisztérium. A kizárt diákok nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión.

Az eredményeket július 3-án 12 óráig hozzák nyilvánosságra a vizsgaközpontokban és a http://www.bacalaureat.edu.ro/ oldalon, az óvások benyújtására aznap 12 és 18 óra között van lehetőség, online is. A végleges eredményeket július 7-én teszik közzé.

Az oktatási minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat – 0800801100 -, amelyen jelenteni lehet bármilyen, az írásbeli vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám a vizsganapokon 8-tól 16 óráig lesz hívható.

A sikeres érettségi vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból. Az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése idén elmaradt, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapták.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: