Hétfőn kezdődik az országos képességvizsga

172.482 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott fel a hétfőn kezdődő országos képességvizsgára, tájékoztat az oktatási minisztérium.

A vizsgaszesszió hétfőn a román nyelv- és irodalomvizsgával kezdődik, szerdán lesz a matematika vizsga és 10.294 kisebbségi diák vizsgázik csütörtökön anyanyelvből.

A 4337 vizsgaközpontban zajló vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek.

Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat június 22-én délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is.

A végleges eredményeket június 27-én, szombaton teszik közzé.

A vizsga két órán keresztül tart, minden teremben biztonsági kamerák lesznek.

A diákoknak tilos bevinni a termekbe táskákat, hátizsákokat, könyveket, füzeteket, jegyzeteket, adattárolókat, illetve bármilyen elektronikus készüléket (mobiltelefon, táblagép, stb.).

Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban lesznek a képességfelmérő idején, vagy más egészségi problémák miatt nem vehetnek részt a vizsgán, egy másik időpontban pótolhatják az elmaradt vizsgát. A soron kívüli képességfelmérő vizsgára június 22-e és 26-a között lehet feliratkozni, június 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, július 1-jén pedig anyanyelvből mérik fel a diákok tudását. Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé, és aznap 14 és 19 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 4-én ismertetik.

A vizsgák napján egészségügyi alkalmazottak fogják mérni a vizsgaközpontok előtt minden vizsgára érkező tanuló testhőmérsékletét hőszkennerek segítségével. A diákok hőmérséklete nem szabad meghaladja a 37,3 Celsius-fokot. Ha mégis meghaladja, a mérést 2-5 perces időközönként még háromszor megismétlik.

A testhőmérséklet mérését árnyékban kell elvégezni, az egészségügyi alkalmazottak a légúti fertőzés tüneteit is felmérik.

Az oktatási tárca emlékeztet, hogy minden vizsgáztató központ biztosít maszkokat és kézfertőtlenítőt a diákok számára, a termekben a tanulókat egymástól 2 méteres távolságban ültetik le.

A tárca zöld számot bocsát a képességvizsgán rendellenességeket tapasztaló állampolgárok rendelkezésére. A 0800801100-ás szám június 15 és 18-a között 8 és 16 óra között, június 19-én 8 és 14 óra között hívható.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: