Hétfőn megnyitja kapuit a népművészeti alkotóház

Lezárult a felújítás, nyitóünnepségre várnak minden érdeklődőt

Sikerrel lezárultak a megőrzési és restaurálási munkálatok az 1840-ben épült, B. kategóriás műemlékként számon tartott gyergyószentmiklósi Benedek-kúriában, a sokak számára csak tájházként, népművészeti alkotóházként ismert épületen.

Június 17-én került sor a műszaki átadásra. A megyei és helyi szakhatóságok pozitívan értékelték a tervező és kivitelező gondos munkáját és odafigyelését arra, hogy a lehető legtöbb eredeti épületrész megmaradjon, ezáltal pedig egy hiteles épület várja látogatóit.

A projekt zárótalálkozója és egyben a hivatalos megnyitó június 27-én, hétfőn 12 órai kezdettel lesz.

Az ünnepélyes köszöntőket követően a felújítási munkálatok rövid bemutatása, a restaurálás részleteit mutatják be a szakemberek, valamint az Etnographia Gyergyoiensis Alapítvány képviseletében Kisné Portik Irén a további tervekről, elképzelésekről beszél.

Sokan jelezték hiányát, hogy idén a megszokott farsangtemetés, tojásírás nem zajlott a kúriában – mindenki számára jó hír, hogy hétfőtől visszaköltözhetnek a tevékenységek az alkotóházba. A kúria a környék egyetlen parasztbarokk stílusban megmaradt épülete, számos izgalmas részletet rejt, megéri meglátogatni – főként, hogy mostanra az eredeti homlokzat-elemek mellett, a beltérben előkerült, 1800-as évek közepéről megmaradt falfestéseket is restaurálták.

benedek_kuria1

Közösségünk különleges értékeiről, büszkeségeinkről minden gyergyószentmiklósinak tudnia kell, várunk hát mindenkit a népművészeti alkotóházba, a Benedek-kúriába hétfőn délben.

A műemlékvédelemben, épületfelújításban érdekelt szakembereket, tervezőket, kivitelezőket, felújításban dolgozókat ugyancsak hétfőn, június 27-én 16:30-tól várják szakmai szemináriumra az alkotóház épületébe. Itt a műemlék felújításának szakmai érdekességei, a kiküszöbölt problémák és megoldási módozatok kerülnek majd terítékre, amelyet nyílt szakmai beszélgetés követ.


A projekt izlandi, liechtensteini és norvég alapokból valósul meg a Kulturális és természeti örökség megőrzése és reviatlizálása keretprogamban.

Kérem ossza meg ismerőseivel: