Hétfőre megrendítően szép filmdráma

A könyvtolvaj (The Book Thief)

amerikai–német háborús filmdráma (2013), 131 perc

A második világháborús Németországban nevelőszülőkhöz kerül az élénk fantáziájú kislány. Liesel most ismerkedik a betűkkel, a könyvek egy új világot nyitnak meg előtte. Ugyanakkor az élet egyre félelmetesebbé válik. Különösen, hogy a család egy titkos vendéget rejteget a lépcső alatt. Liesel és Max, a zsidó kamaszfiú közösen fedezik fel a szavak erejét, amely kapaszkodót nyújt nekik a körülöttük zajló borzalmak közepette, segít akkor is, amikor az ember már úgy érzi, hogy minden elveszett.

A Markus Zusak regényéből készült A könyvtolvajt az emeli ki, hogy a túlélés tematikáját nem a hagyományos módon dolgozza fel. Főhősei az új rendszerbe tökéletesen illő német állampolgárok, akik nem zsidók, nem kommunisták, illetve semmilyen olyan életmódot nem folytatnak, ami a Führer haragját felkelthetné. A menekülés itt más szinten zajlik.

Zusak regényének és Percival filmjének legnagyobb erőssége, hogy nem zsidó-náci ellentétpárban gondolkodik, hanem úgy mutatja meg nekünk a második világháborút, mint amiben minden hétköznapi ember áldozat volt. Az aprócska város egyszerű lakóin keresztül, akik akkor is összerezzentek a sarkon feltűnő fekete kocsitól, ha nem volt miért félniük; akik készségesen vették a kabátjukat, ha bekopogtatott egy egyenruhás, mert tudták, hogy valami miatt értük is eljöhetnek egyszer; akik éheztek, nélkülöztek, és akik nem mellesleg a túlélés mellett megpróbáltak emberek is maradni – ki-ki a maga módján.

Március 7., hétfő, 22:00 óra – FEM3_logo – FEM3

port.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: