Hétfőtől újraindultak az óvodák, iskolák

Február 8-tól, a járványügyi helyzetet figyelembe véve, de visszatérhettek a gyerekek a tanintézetekbe. Az iskolák, óvodák újranyitásáról, az ennek érdekében tett lépésekről közösségi oldalán számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/260492618771955

A települések fertőzési arányának függvényében három működési forgatókönyvet határoz meg a tanintézeteknek a tanügyminisztérium és az egészségügyi  minisztérium közös rendelete. Az 1-es forgatókönyv az óvodásoknak és minden iskolai osztálynak fizikai jelenlétet biztosít, a 2-es forgatókönyv hibrid oktatást, a 3-as forgatókönyv az óvodások és az elemi iskolásokon kívül online oktatást rendel el. Fontos tudni, hogy a települések és a tanintézetek besorolása nem minden esetben egyezik meg, járványtanilag az 1,5 ezrelék alatti települések zöld besorolást nyernek, de a jelenléti iskolakezdéshez – vagyis az 1-es forgatókönyvhöz – 1 ezrelékes határérték alatt kell helyezkednie a településnek.

Hargita megyei tanintézetek forgatókönyvei:
https://www.borbolycsaba.ro/tanintezetek-forgatokonyvei-hargita-megyeben/

2020. szeptember 15. és 2021. február 2. között számos intézkedést foganatosított Hargita Megye Tanácsa annak érdekében, hogy támogassa a diákokat az online oktatásban, illetve az offline oktatás újraindítása érdekében a járványügyi szempontból zöld településeken: http://hargitamegye.ro/hargita-megye/oktatas.html

A vonatkozó dokumentumokat gyűjtötte a megyei tanács, készülve arra, hogy ha hétfőtől mégsem indul újra az oktatás, a közigazgatási bíróságon támadják meg a döntést, ehhez korábban már lefolytatták a perbehívási eljárást.

Hargita megyében hétfőtől lesz ingyenes buszbérlet azoknak a diákoknak, akik iskola hiányában más településekre ingáznak tanulni. A települések között ingázó diákoknak a bérletet fele-fele arányban a megyei tanács és a szállításügyi minisztérium biztosítja, egyelőre kérdéses a kifizetés metodológiája, de azokon a települések közti útvonalakon, amelyek a megyei tanácshoz tartoznak, hétfőtől biztosított a szállítás.    

A tej-kifli program is indul, illetve gyümölcsöt is fognak kapni a diákok, a közbeszerzést nagyrészt helyi cégek nyerték meg a termékek szállítására.


Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata


Országszerte tízezernél több oktatási intézmény kezdte a második félévet a zöld forgatókönyv szerint

Országszerte 10.198 oktatási intézmény kezdte hétfőn a második félévet a zöld, 6583 a sárga és 1051 a piros forgatókönyv szerint – tájékoztatott az oktatási minisztérium.

Ugyanakkor 57 tanintézet infrastruktúrához köthető okokból folytatja online rendszerben az oktatást, a megyei tanfelügyelőség és a megyei vészhelyzeti bizottság jóváhagyásával.

Az oktatási tárca közleménye értelmében 8101 tanuló és 1095 pedagógus kérte egészségügyi állapotára hivatkozva, hogy online vehessen részt a tanításban.

Országos szinten 13 oktatási intézmény karantén alatt van, mutat még rá a tárca.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: