Hétvégén már mindhárom pálya sízhető Borszéken

Hógyár és speciális tanuló-lift a Síközpontban

Jó hír a sízőknek – kezdőknek és családoknak külön csábító hír: nagyüzem van a borszéki Síközpontban, ahol mindhárom sípályára sízésre alkalmas hóbevonat kerül. Az újdonság, hogy speciális sílift várja a kezdőket – az új beruházást rutinos síoktató is ajánlja kipróbálásra, aki első perctől itt tanítja sízni „Kolozsvárt”.

A szolgálatos Szőcs Gábortól – a borszéki hegyimentő helyőrség vezetőjétől – megtudtuk: ugyan a karácsonyi idény-nyitástól folyamatosan síznek a Remény főpályán, a süllyedő hőmérséklet most kiváló alkalom a műhó előállítására. A hétfőtől beindult nagyüzem eredményeként, ha a hőmérséklet is kedvező marad, a hétvégére mindhárom pálya sízhető lesz – mondta.

hegyimentok_decsei03

Vonzónak számít, így téli idényben 26–30 ezerre is megugrik a Borszéket látogatók száma. A Síközpontot, akár a melegített borvizes kisfürdőt, a város cége, a Városfejlesztési Rt. üzemelteti. Az Ó-Sáros gyógyhatású, 10–12 napos kezelésekre alkalmas –, de a finn szaunával és masszázzsal sízés után is ideális  – vallják a veterán sívendégek.

Kolozsváriak a borszéki pálya leggyakoribb tanítványai

„Nagyon jó az új felvonó, kellően lassú, és nem rángat” – nyilatkozta Décsei Levente kolozsvári síoktató, aki kolozsvári gyerekeknek több éve szervez sítáborokat Borszékre. Mint elmondta, általános a pályán az öröm, ami az új felvonó fogadtatását illeti. A kolozsvári Telemark Síegyesület folyamatosan szervezi a sítáborait Borszékre, és már a februári időpontra is beteltek a helyek. Jelenleg 34 gyerekkel vannak itt táborban, minden gyereket legalább egyik szülő is elkísérte, aki sízik is – magyarázta a síoktató. Mint rámutatott: a szálláshelyek révén is ajánlott Borszéken egyéni síoktatók is folyamatosan oktatnak, olyan nagy az igény, és a forgalom. A sítáborok között ő maga is „fenn maradt” a pályán a helyi kollégákkal, mivel sokan szeretnének idén Borszéken megtanulni sízni.

Baráti árviszonyok a fürdőtelepen

Hogy miért éri meg Kolozsvárról Borszéken szervezni a sítáborokat? – tettük fel a kérdést. Décsei Levente szerint a jó pályaviszonyok mellett egyértelmű választ az anyagi számítás ad: a máshol szervezett sítáborok költségének 2/3-ából kijön a borszéki táborozás  mondta.

Hozzátette: kiváló a síközpontban a pálya karbantartása, így az elmúlt öt évben a Borszéken szervezett rendszeres síiskolák ide vonzották Kolozsvárról és Marosvásárhelyről is a sízni kívánókat, akik immár kezdőkként is saját ritmusukban kapcsolódhatnak be az edzésekbe.

si_jan15_tavolrol_FOTO_Ferencz_Jozsef_Zsolt

A sípályák hétköznap 1018, hétvégén 919 óra között üzemelnek. Mágneses beléptető kapun lehet a felvonókhoz jutni, a babySkiLifthez kedvezményes belépő jár.

A felvonó az osztrák Sunkid cég gyártmánya, kombinált tolókaros és tányéros kivitelben, amellyel nagy biztonság mellett sajátítható el a húzóliftek használata.

Saját hegyimentő-csapat felügyel Borszéken

A borszéki sípályán hivatásos helyi hegyimentők teljesítenek szolgálatot: a négyfős helyőrségből kettesével felügyelik a pályát. Aktívan bekapcsolódnak a fölvonóknál a gyerekek átkísérésére, fölkapcsolódására.

Mint azt Décsei Levente a karácsonytól tapasztaltak alapján megjegyezte: látványos eredményeket érnek el az új felvonó révén abban is, hogy a főpályára áttérő kezdők bátran felkapcsolódnak a nagyfelvonóra – ebben a helyi hegyimentőkkel való együttműködést is méltatta a szakember.


A Síközpont tevékenysége webkamerán bármikor követhető http://jurnalul.ro/webcam/borsec-partie-477.html, és állandó pályaszolgálat is üzemel – 0745/837.628 –, a pályát érintő tájékoztatással és hegyimentő-sürgősség esetére.

Kedves Címzettek, szeretettel várunk mindenkit a borszéki “Reménység” Síközpontba! Kiegészítő technikai kérdésekkel kérjük forduljanak a síszolgálathoz: +40- 0745/837.628. Köszönjük.


Program és árak

Hétfő – Péntek 10:00 óra – 18:00 óra
Szombat – Vasárnap  9:00 óra – 19:00 óra
   

 A síközpontban mágneses beléptető kapu üzemel. Az új kisfelvonóra gyerekbelépőt kell váltani.

BELÉPŐ Napi bérlet 10:00 – 14:00 14:30 – 18:00 1 felvonás
Felnőtt 45 RON 25 RON 30 RON 2,5 RON
Gyerek 30 RON  15 RON 20 RON 2 RON


A síközpont kölcsönzőjében:

Sílécek 15 RON/nap
Bakancs 10 RON/nap
Botok  5 RON/nap

A Síközpont paraméterei:

 A 2010-ben megnyílt Borszéki Síközpontban közel 100 napig havat biztosítanak a korszerű berendezésekkel. Borszék pályái: Prücsök – könnyű, 814 m, a főpálya felvonója szolgálja ki; Remény – közepes nehézségű, 680 m, egyszemélyes felvonó üzemel rajta, éjszakai kivilágítással ellátott, és a Síközpont két hóágyúja segíti folyamatosan; Verőfény – nehéz, 726 m, a főpálya felvonója szolgálja ki – a 2015–2016-os idényben pedig a ski-lift is, speciális, kezdőknek tervezett felvonóval (az alsó 200 méterén).

Kérem ossza meg ismerőseivel: