Heves szélre és csapadékra figyelmeztetnek a meteorológusok

16 megyére érvényes elsőfokú (sárga) riasztást adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn 16 megye területére kedd estig érvényes elsőfokú (sárga), heves szélre vonatkozó riasztást adott ki, míg a magasan fekvő hegyvidéki területeken mérsékelt csapadékra, szélre és hóviharra figyelmeztet.

A szakemberek szerint hétfő délután 5 órától kedd este 10 óráig a Déli-Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben, helyenként a Bánságban megerősödik a szél, a széllökések sebessége elértheti a 60-80 kilométert óránként. Az 1700 méter fölötti térségekben akár a 100 kilométeres sebességet is elérheti a szél, hóviharokat idézve elő, jelentősen lecsökkentve a látótávolságot.

A következő megyékre érvényes a riasztás: Brassó, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Temes, Mehedinţi, Vâlcea, Szeben, Fehér, Hunyad, Gorj, Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad és Krassó-Szörény.

Hétfőtől csütörtök este 8 óráig rossz időre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben az ország legnagyobb részében. Főként a nyugati országrészben várhatók jelentősebb esőzések, a hegyekben havas eső, 1700 méter fölötti régiókban havazás várható. A lehulló csapadék mennyissége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, az Erdélyi-szigethegységben és a Déli-Kárpátokban kisebb kiterjedésű területeken az 50 litert is.

Rövid ideig az ország többi részében is lehet szélfúvásra számítani a jelzett időszakban, főként a nyugati és délkeleti vidékeken, ahol a széllökések sebessége elérheti az 55-65 kilométert óránként.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: