Hőségre figyelmeztetnek a meteorológusok

Zivatarok is előfordulhatnak

Nyolc megyére és a fővárosra narancssárga, több régióra sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a hőség miatt szerdán. Erdélyben, Máramarosban és Körösvidéken zivatarok is várhatók.

A meteorológusok szerint a Bánságban, Körösvidéken, Dél-Erdélyben, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldva déli részén elsőfokú, azaz sárga hőségriasztás lesz érvényben a nap folyamán. Ezeken a területeken fokozódik a kellemetlen hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet, a nappali hőmérséklet csúcsértéke 33 és 37 fok között váltakozik, éjszaka 17-23 fokig hűl le a levegő.

Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov megyére és Bukarestre másodfokú (narancssárga) kánikulariasztás érvényes, itt a nappali maximumok elérik a 39 Celsius-fokot.

Az ország nyugati, délnyugati és déli megyéiben csütörtökön is kitart a hőség, 33-36 fok közötti maximumok várhatók.

Ugyanakkor a szerdai nap folyamán zivatarok is előfordulhatnak Máramarosban, Moldvában, valamint Erdély és Körösvidék jelentős részén. Ezeken a területeken csütörtök hajnali 3 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, az 55-70 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: