Hosszú távon is védik a természetet és a lakosság egészségét a Gyergyói-medencében

KÖZLEMÉNY

Tiszta ivóvizet a gyergyószentmiklósiaknak, vegyszermentes erdővédelmet természetes megoldásokkal – ezt szeretné elérni hosszú távon a Fenntartható Fejlesztési Főosztály két, biodiverzitásra vonatkozó projektje révén a Gyergyói-medencében, az eddigi eredményeket pedig december 14-én, csütörtökön mutatta be Borbély László államtanácsos, a főosztály vezetője, illetve Farkas Attila projektfelelős, vadgazdálkodási mérnök. A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium dísztermében a kezdeményezést méltatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere is, a projektek hely partnere, a Dianim Vadászegyesület képviselőinek jelenlétében.

„Fiatalok nélkül elképzelhetetlen a fenntartható fejlődés, főosztályunk pedig azokat a lehetőségeket keresi, amelyek révén ti, illetve a különböző helyi közösségek partnereink lehettek, lehetnek ezekben a tevékenységekben” – hangsúlyozta Borbély László államtanácsos, azokról az ökológiai rekonstrukciós projektről, amelyeket a 2021-2022 közötti időszakban a Gyergyó-medencében valósultak meg, és amelynek nyomonkövetését a továbbiakban a  Fenntartható Fejlesztési Főosztály helyi partnere, a Dianim Vadászegyesület végzi majd.

A jelenlévő diákoknak és egyetemistáknak az államtanácsos azt is részletezte: miért ragaszkodik a projektek támogatója ahhoz, hogy Gyergyószentmiklós fő ivóvízellátójában, a Békény-patakban az oda telepített 2000 őshonos pisztráng megéljen a számára kialakított élőhelyeken, és hogy a másik projekt keretében kihelyezett 300 madárfészek foglaltsága elérje a 100%-ot. „Röviden ez úgy foglalható össze: ezáltal tisztább ivóvizet isznak a gyergyóiak, illetve vegyszermentesen védjük az erdőt a kártevőktől” – tette hozzá a Fenntartható Fejlesztési Főosztály vezetője.

„Tisztáznunk kell mindjárt az elején, hogy a fenntartható fejlődés ti vagytok. Ezért arról kell gondoskodnunk, hogy az a jövő váljon valósággá, amelyet ti akartok” – mondta Borboly Csaba megyei tanácselnök a diákoknak, majd a fenntarthatóság kapcsán azt hangsúlyozta: Hargita megyében nincs mélyszegénység és egyre fejlettebb az egészségügyi ellátás. „Nektek jól kell éreznetek magatokat a környezetetekben, de ezt úgy tegyétek, hogy egyáltalán ne okozzatok kárt a természetben” – hangsúlyozta a gyergyószentmiklósi eseményen.

„Ezekre a projektekre szükség van, sőt, még hiány is van belőlük, és jó volna, ha minél több ilyen kezdeményezést lehetne kivitelezni. Minket ma itt a fenntartható fejlődés lényege hozott össze, amelyről természetszeretet nélkül nem lehet beszélni. Ha nagyon egyszerűsíteném, azt kellene mondanom: úgy tervezed meg a holnapot, hogy ne rontsd el a holnaputánt. Ilyen egyszerű a fenntartható fejlődés alapja” – mondta Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere a diákoknak a projektekről.

A gyergyószentmiklósi projektmegvalósítások bemutatóján levetítették azt a kisfilmet is, amely ismerteti az eddigi népszerűsítési és oktatási tevékenységeket, a Fenntartható Fejlesztési Főosztály és a Dianim Vadászegyesület pedig két madárfészket ajándékozott a Salamon Ernő Gimnáziumnak jelzésképpen, miszerint a diákokat is szeretnék megnyerni a vegyszermentes, emberi egészséget kímélő természetvédelemnek.


Bartha Réka
kommunikációs tanácsadó

Kérem ossza meg ismerőseivel: