Hóviharok várhatók a hegyekben a hétvégén

Országszerte felerősödik a szél

Hóviharokra, megerősödő szélre és havazásra figyelmeztető narancssárga, illetve sárga jelzésű riasztást adott ki pénteken az országos meteorológiai szolgálat (ANM).

Péntek 20 órától vasárnap 20 óráig Máramaros, Beszterce-Naszód és Suceava megye hegyvidékein, 1700 méter fölött másodfokú (narancssárga jelzésű), hóviharokra vonatkozó riasztás lesz érvényben. Jelentős hóréteg képződik, a hóvihar lecsökkenti a látótávolságot.

1700 méter alatt a csapadék eső formájában hull le, meghaladva a 40-50, sőt, helyenként a 60-70 litert is négyzetméterenként. Az ország északi, északnyugati és középső régióiban mérsékelt mennyiségű esőre számíthatunk, a várható csapadékmennyiség 25-35 liter négyzetméterenként.

Egy második, szintén narancssárga jelzésű riasztás szombat reggel 8-kor lép érvénybe és vasárnap estig tart. A meteorológusok szerint az Erdélyi-szigethegység, a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar 1700 méter fölötti régióiban a hóvihar orkán erejűvé fokozódhat, 100-120 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekre kell felkészülni.

A légmozgás várhatóan a többi hegyvidéken, valamint az ország északnyugati, északi, középső régióiban, illetve helyenként a déli és délkeleti régiókban is felerősödik, a széllökések elérik az 55-65, hegyvidéken a 70-100 kilométeres óránkénti sebességet.


Hétfőig érvényes másod- és elsőfokú árvízriasztást adtak ki pénteken a hidrológusok

Szombat délutántól hétfő délig érvényes másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hét megye folyóvizeire, valamint egy elsőfokú (sárga) riasztást erdélyi, körösvidéki, moldvai és bánsági folyóvizekre. A készültség hétfő éjfélig lesz hatályban.

A szakemberek szerint szombat délután 4 órától nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Tisza, Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Fekete-Körös (Bihar megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye) és Aranyos (Fehér megye).

Ugyanakkor péntek este 11 órától hétfő éjfélig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet: Tisza, Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita, Maros és Beszterce-Naszód, illetve Hunyad és Arad megye), Kis-Küküllő, Nagy-Küküllő (Hargita és Maros megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Béga (Temes megye), Temes (Krassó-Szörény és Temes megye) és Beszterce (Suceava, Neamţ és Hargita megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: