Hóviharokra, a szél erősödésére és havazásra figyelmeztetnek a meteorológusok

Narancssárga, illetve sárga jelzésű riasztás van érvényben

Hóviharokra, a szél erősödésére és havazásra figyelmeztető narancssárga, illetve sárga jelzésű riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezek szerint szombat 20 órától vasárnap 20 óráig a Dél-Kárpátokban 1800 méter fölött másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás lesz érvényben. Az érintett térségekben a szél sebessége elérheti a 90-100 kilométert óránként.

Szintén másodfokú riasztás lesz érvényben vasárnap 2 órától 20 óráig a tengerparton, ahol a 70-80 km/h-s erősségű szél havazással párosul. A hófúvások miatt csökken majd a látótávolság, különösen Konstanca megyében.

A másodfokú riasztás Hunyad, Fehér, Szeben, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Konstanca és Tulcea megyére terjed ki.

Emellett szombat 11 órától vasárnap 20 óráig elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás van érvényben valamennyi megye hegyvidékein. Az előrejelzések szerint az érintett térségekben a széllökések sebessége elérheti az 50-70, 1800 méter fölött a 80-90 kilométert óránként. Mérsékelt havazás és a látótávolság csökkenése várható. A Dél- és a Nyugati-Kárpátokban a 20-25 centiméteres friss hóréteg képződik.

Szombat 11 órától vasárnap 6 óráig elsőfokú (sárga jelzésű) szélriasztás lesz érvényben Bánságban, Körösvidéken és Erdély nyugati részében. A légmozgás sebessége elérheti az 50-70 kilométert óránként, Erdély nyugati és délnyugati régióiban mérsékelt havazás is várható.

Az elsőfokú szélriasztás Szatmár, Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Fehér, Szeben, Brassó, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Konstanca, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galac, Bákó, Neamţ, Suceava és Vaslui megyére terjed ki.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: