Hullámzó hőmérsékleti értékekre és sok esőre számíthatunk

Szeptember 30-a és október 13-a közötti időszakra kiadott előrejelzés

Hullámzó hőmérsékleti értékekre és sok esőre számíthatunk a következő két hétben, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 30-a és október 13-a közötti időszakra kiadott előrejelzéséből.

Erdélyben október 3-áig hullámzó hőmérsékleti értékekre számíthatunk, bár összességében a sokévi átlag fölött, 22 és 26 Celsius-fok között lesznek a nappali csúcshőmérsékletek. Ezt követően erőteljes lehűlés következik, 5-én és 6-án napközben sem lesz 13 Celsius-foknál több, majd 7-e után lassú felmelegedés indul, és a periódus végére beáll az ilyenkor megszokott 15-17 Celsius-fokos maximum hőmérséklet. Az éjszakai hőmérsékletek a nappalinak megfelelően változnak: a következő napokban 8-11 fok lesz, aztán 3-6 Celsius-fokra esnek vissza, majd egy-két fokot emelkednek. Esőre az első napok kivételével az egész jelzett időszakban számítani lehet, de főként október 3-án és 4-én lesz kiadósabb csapadék .

A Bánságban és a Körösök vidékén az első három napban az ilyenkor szokásosnál melegebb lesz, akár 25-28 Celsius-fokos maximumokkal. Az ezt követő két napban mintegy tíz fokkal süllyednek a hőmérsékleti értékek, majd a periódus végéig 19-20 fokra emelkednek. Az éjszakai legalacsonyabb értékek az elején 14-15, majd 5-7, a jelzett időszak végén pedig 9 Celsius-fok körül alakulnak. Az első két nap kivételével csapadék minden nap hullhat, nagyobb mennyiségben október 3-a körül.

Máramarosban a jelzett időszak elején napközben legtöbb 21-25 Celsius-fok lesz, majd 10-14 fokra esik vissza a hőmérséklet, október 8-a után pedig lassan 17 fokra melegedik az idő a nap legmelegebb óráiban. Éjszaka hasonló módon alakulnak a minimumok, előbb 10, aztán 5, az időszak végén 7 Celsius-fok körüli értékeket mutat majd a hőmérő higanyszála. Október 2-a után minden nap eshet, nagyobb mennyiségre 3-án lehet számítani.

A hegyvidéken a hőmérséklet hasonló hullámzása valószínű, csapadék minden nap lehet, nagyobb mennyiség október 3-án és 4-én hullhat.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: