Humanitárius folyosó megnyitását kérte Románia Magyarországtól

Az osztrák-magyar határnál rekedt állampolgárok hazajutása érdekében

Humanitárius folyosó megnyitását kérte Bogdan Aurescu román külügyminiszter magyar hivatali kollégájától, Szijjártó Pétertől, hogy a magyar határ lezárása nyomán az Ausztria és Magyarország közötti átkelőknél rekedt román állampolgárok hazajuthassanak.

A Szijjártóval folytatott telefonbeszélgetés során Bogdan Aurescu hangsúlyozta a helyzet kényességét, és arra hivatkozott, hogy túl kevés idő állt rendelkezésre a határok lezárásának hivatalos bejelentése és az intézkedés alkalmazása között. Ezért kérte a magyar külügyminisztertől, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul nyissanak meg egy humanitárius folyosót, lehetővé téve ezáltal az osztrák-magyar határnál várakozó román állampolgárok hazajutását.

A külügy tájékoztatása szerint Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország egyszeri alkalommal, kivételes intézkedésként támogatni fogja a román állampolgárok hazautazását. Az érintettek Magyarországra való belépésének és a magyar-román határig való eljutásának részleteiről még egyeztetnek, az intézkedések gyakorlatba ültetéséről a két ország illetékes hatóságai gondoskodnak majd.

A két miniszter közötti tárgyalásra azt követően került sor, hogy Magyarország március 17-étől lezárta határait a személyforgalom előtt. Aurescu szerint több mint 3500 román állampolgár rekedt az osztrák-magyar határnál, köztük kisgyerekes családok és idősek is.

Ugyancsak kedden Iulia Matei külügyminisztériumi államtitkár is megbeszélést folytatott az ügyben Magyarország bukaresti nagykövetével, Zákonyi Botonddal, és Románia budapesti nagykövete is kérte a helyzet rendezését a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárával, Kumin Ferenccel folytatott egyeztetésen.


Romániai idő szerint kedden 22 órától indulhatnak útnak a jelenleg az osztrák-magyar határnál várakozó román állampolgárok; a humanitárius folyosó szerdán 7 óráig lesz nyitva – jelentette be kedd este Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

Miután Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt, nagy problémák adódtak a határátkelőknél, ezek megoldása érdekében nyitják meg a humanitárius folyosót – mondta sajtótájékoztatóján a miniszter.

Nehammer azt mondta, hasonló gondok adódtak az osztrák-német határon is, állítása szerint 15-20 kilométeres sorok alakultak ki a subeni határátkelőnél is.

Nem sokkal korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is bejelentette, hogy kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon.


Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: MTI/Krizsán Csaba

Kérem ossza meg ismerőseivel: