Hungarikum lesz a Székely termék mozgalom?

Felleltározzák és bizottság elé terjesztik a Hargita megyei értékeketÖsszeült a Hargita Megye Tanácsa koordinálásban működő megyei értéktárbizottság április 24-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán. A tanácskozás célja az volt, hogy összeállítsák a Hargita megyei értéktárat az itt fellelhető nemzeti értékekről, és felterjesszék a Magyar Értéktárba, amely 16 fős grémium, és a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján alakult meg 2012. október 18-án. Szakmai feladatai közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása, ehhez járulnak hozzá a megyei értéktárbizottságok – a Hargita megyei 2013 áprilisában alakult meg.

hungarikuma_kisujsag_cover

A csíkszeredai ülést vezető Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója, a Hungarikum Bizottság RMDSZ által delegált tagja elmondta, hogy hat kategóriában kell kidolgozni a javaslatokat: agrár- és élelmiszer-gazdaság, természeti és épített környezet, kulturális örökség, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, sport és turizmus. Ennek megfelelően hat szakbizottság foglalkozik a felleltározással, amelynek tagjai a megyében élő és dolgozó szakemberek különböző szakterületeken. Márton István azt is elmondta, hogy a Székely terméket mint mozgalmat szeretné előterjeszteni a Hungarikum Bizottságban.

hungarikum1a_kisujsag_cover

Az ülésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki reményét fejezte ki, hogy ezzel a felterjesztéssel erősíthetik a Székely termék mozgalmat. Úgy látja, a magyarországi vidékfejlesztési minisztériummal együtt kell működni oly módon, hogy az a székelyföldi fiatalok, ifjú gazdák érdekeit szolgálja. Márton István átnyújtotta a megyeelnöknek a legújabb, bővített Székely termék katalógust.

Márton István, a Hungarikum Bizottság tagja ezúton is felhívja az érdekelt szakemberek, illetve intézmények figyelmét, hogy a megyei értéktár készítése nyitott folyamat, és bárki bármikor bekapcsolódhat.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy május végén ismét összeülnek a szakbizottságok és mindegyik bizottság a maga szakterületén összeállítja a Hargita megyei értéktárat.

Kérem ossza meg ismerőseivel: