Húsvéti műsorok a magyar közmédiában

„Kinek első napján Jézus feltámadván” (Szatmári népdal)

kereszténység legnagyobb ünnepére a magyar közmédia is méltó módon készül. A jeles naphoz illő összeállításokat, filmeket és a történelmi egyházak programjait ajánlhatjuk jó szívvel.

Nagycsütörtökön krizmaszentelő római katolikus szentmisét közvetítünk Szent László király városából, a nagyváradi székesegyházból (Duna 10:00).

Nagypénteken a hívek a zalaegerszegi református istentiszteletbe kapcsolódhatnak be. „Péntek esti könyörgés a kereszten: miattunk, érettünk és helyettünk. Szavai beteljesedtek, felemeltetett – idézi a szenvedéstörténetet Török Zoltán, lelkész igehirdetésében. – A golgotai keresztet húsvét fényében látjuk. És az a fény megvilágítja életutunkat.  A Teremtő, bármilyen különös, Krisztus megrázó szavain keresztül, nem elkeseríteni akart, hanem valami nagyon fontosat, felrázót és megrázót kívánt mondani.” (Duna 11.00)

A rádióhallgatók a Fejér megyei településről, Pusztavámról hallhatnak evangélikus istentiszteletet.„Az élet minden területén számtalan helyzet szülhet bennünk békétlenséget, ami megzavarja nyugalmunkat – hirdeti Ribárszki Ákos lelkész. –  De ezt nem kell elfogadnunk! Mert nagypéntek üzenete éppen az, hogy Isten legyőzi az ember békétlenségét. Békét szerez, békét teremt Isten és ember között fia kereszthalálával.” (Kossuth Rádió 11.04)

Az ifjabbaknak a Vastojást ajánljuk. Traub Viktória kortárs animációs filmje archaikus népi motívumok felhasználásával készült; mese egy családról, a kis Benedek és a vascsirke kalandjairól. A két mesefigura eltéved, de szerencséjükre a muzsikáló fák erdejében, az óriásharcsa mocsarán át szerencsésen hazatalál (m2 15.35).

Este a nézők gondolatban együtt járhatják végig Ferenc pápával a Via crucis-t, a keresztutat a római Colosseumban a (Duna 22.00).

Passió című film híven adja vissza nagypéntek misztériumát. Mel Gibson 2004-ben készült alkotása a bemutatásakor vitákat váltott ki, és meg is osztotta a közönséget. A hívő katolikus rendező – a korábbi Jézus-filmektől eltérően – nagyfokú realizmussal ábrázolta a Megváltó szenvedését. Az alkotás hangulata egyedülálló: szereplői azokon a nyelveken szólalnak meg, amelyeket egykor Jeruzsálemben beszéltek. Az arámi és latin dialógusokat magyar felirattal olvashatjuk (Duna 23.35).

Nagyszombaton délben Csíkszentlélekre látogatunk, s a XV. században épült templomból hallhatjuk akerepelést. A különleges hang forrása: a tüskés fahengerre feszülő kalapácsfejes fanyelvek a henger forgatása nyomán, a deszkaszekrény tetején puskaropogásszerűen csapódnak (Kossuth Rádió 13.00).  Járai Judit műsorában, a Világórában is több anyag is foglalkozik az ünneppel; a keresztények világban elfoglalt szerepe mellett a műsor a Vatikánba és a Szentföldre is elzarándokol (Kossuth Rádió 15.06). A kicsik Lázár Ervin történetén okulhatnak.  A Négyszögletű Kerek Erdő lakói Mikkamakka, Vacskamati, Aromo, Nagy Zoárd, Ló Szerafin, Bruckner Szigfrid változatos ötleteket adva próbálják megoldani Szörnyeteg Lajos problémáját, mert, hogy igen álmos. Az alhatnék ellen bukfencet javasolnak, hideg-melegvizes tusolást, kutyabengekéreg rágicsálást, esetleg a szemhéjak felpeckelését. A megoldás lényegesen egyszerűbb… (m2 18.00). A világ legszebb története a megváltó életét beszéli el a film a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásától kezdve a keresztre feszítéséig és a feltámadásig. Az 1965-ben készült látványos amerikai filmeposzban George Stevens író-rendező Jézus szerepét a svéd Max von Sydowra bízta, akinek ez volt első angol nyelvű szerepe. Mellette a korszak kosztümös szuperprodukciói között is ritkaságszámba menő sztárszereposztást láthatunk: Charlton Heston, José Ferrer, Telly Savalas nevét olvashatjuk a listán (Duna 20.25).

A húsvét vasárnapi evangélikus magazinban a mozgássérült fiatalokkal bemutatott Passiójátékból láthatunk részleteket. Az adásban egy Ady és egy Pilinszky vers is elhangzik Kubik Anna tolmácsolásában (Duna 11.00).

Az Esztergomi Bazilikából közvetített római katolikus szentmisét Erdő Péter bíboros, prímásesztergom–budapesti érsek mutatja be (11.30). Ezt követően Ferenc pápa a római Szent Péter térről húsvéti üzenetét küldi a „városnak és a világnak” (M1, Duna, Duna World). A műsor kommentátora Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Kar TV-referense, akivel Barlay Tamás beszélget.

Csermák Zoltán

Nemzetközi Kapcsolatok Iroda
Külhoni kommunikáció
Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: