Huszár-egyenruhákra is lehet pályázni

Népviseletek beszerzését támogatja a megyei tanács

Pénteken, március 18-án a megyeházán szerveztek találkozót a csíki hagyományőrző csoportok számára, ahol ismertették Hargita Megye Tanácsának viselettámogatási programját és a további kulturális pályázatokat. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zonda Erika, a megyei tanács programigazgatója, valamint Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.

Hargita Megye Tanácsa minden évben vissza nem térítendő pályázatokat hirdet meg kulturális tevékenységek támogatására. A népviseletes program összesen 160 ezer lej értékű kiírására azon Hargita megyei köz- és magánjogi, valamint fizikai és jogi személyek jelentkezhetnek, amelyeket a román törvénykezésnek megfelelően jegyeztek be.  Ezen kívül a kulturális tevékenységek támogatására előirányzott keretösszeg 415 ezer lej.

A pályázat támogatja a Hargita megyére jellemző hagyományos és népi viseletek elkészíttetését és beszerzését. A pályázat Hargita Megye Kulturális Stratégiájának a része.

Zonda Erika vezérigazgató elmondta: a népviseletes programban legnagyobb összegre 10 ezer lejre pályázhatnak. Megítélése szerint fontos, hogy hagyományos viseleteket szerezzenek be a csoportok. Ez egy nagyon jó lehetőség a néptánc egyesületeknek. Oda kell figyelni, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Azok, akik tavaly pályáztak idén is pályázhatnak. Ez évben huszár ruhákra is lehet pályázni – tájékoztatta a jelenlévőket a vezérigazgató.

Retegtalalkozo1

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott arra, hogy növekedett a pályázatok száma és a keretösszegeket is megemelték, az őszi kiíráson még tovább fogják emelni az összeget. Az egybegyűltek figyelmébe ajánlotta a megye kulturális stratégiáját.

– Vannak célok, amik felé haladó kulturális tevékenységek kell támogatást kapjanak. Mivel választási évben vagyunk, ki-ki a saját településén most kell megerősítse a kulturális egyesületek tevékenységét azáltal, hogy rá veszik a helyi jelölteket, hogy helyi, községi szintű kiírások legyenek. Fontos a saját pályázati program, hogy a gyerekeknek legyen kötődése szülőföldjükhöz – fogalmazott Borboly Csaba.

A pályázatok leadási határideje 2016. április 1., 12 óra. A pályázatokról részletes információ érhető el a http://palyazatok.hargitamegye.ro/ honlapon.

Retegtalalkozo3

A találkozó végén Ferencz Angéla az idei, szervezés alatt álló Hargitai Megyenapok programját ismertette, valamint bemutatta Kisné Portik Irén Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte című könyvét.

Kérem ossza meg ismerőseivel: