Idén is megrendezik a székely lovas stafétát

A már hagyományosnak mondható székely lovas váltó pénteken, augusztus 14-én reggel 5 órakor indul Csíkcsicsóból, és 16-án ugyanide ér vissza a staféta székely zászlója, miután bejárta Csíkszéket, Gyergyószéket, Udvarhelyszéket és Háromszéket. A cél, hogy két nap alatt kb. 550 kilométert lovagolva jelképesen összekapcsolják a székely közösségeket, hírt adva a világnak, hogy Székelyföld igenis létezik. Idén a szervezők Marosszék lovasait is meghívták a közös lovaglásra.

Bajkó Tibor, a gyergyószéki szervezők szóvivője, az augusztus 6-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Gyergyói-medencéből kb. 30 lovas vesz részt a váltóban. Gyergyószentmiklóson augusztus 14-én 11-12 óra között történik a staféta indítása a Szent Miklós templom elöl, miután a csíkiak stafétáját 5-6 lovas átveszi Marosfőn és elhozza az indulási pontra. A szervezők számítása szerint reggel 8 és este 8 óra között megtörténik a gyergyószéki stafétaváltás. Bajkó Tibor, kiemelve Domokos Árpád segítségét, elmondta, hogy a gyergyószékiek önerőből szervezik meg a staféta ránk eső részének lebonyolítását.

lovas(Fotó: Balázs Katalin)

A tavalyi Székely Lovasok Székelyföldért lovas váltó útvonala nem változott, maradt a már bejárt és ismert nyomvonal. A Gyergyói-medence váltójának menetrendje a következő: Marosfő – Gyergyószentmiklós – Gyergyószárhegy – Gyergyóditró – Gyergyóremete – Gyergyóalfalu – Gyergyócsomafalva – Gyergyóújfalu, majd Gyergyócsomafalván, a Somlyó völgyén át Sikaszóba érkezve az udvarhelyiek veszik át a székely zászlót és a tarisznyát, melybe minden település egy maroknyi földet tesz. A váltó hazaérkezése után a tarisznya tartalma az esemény emlékére elültetett fát fogja éltetni.

A szervezők felhívják a települések lovasait, hogy egy-egy szakaszon lehet csatlakozni a lovas stafétához, lóháton, szekéren vagy fogattal, szeretettel várnak minden lovast, csatlakozzon a kezdeményezéshez. Lutz Levente, Csíkcsicsó alpolgármesterének, a Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület tagjának ötlete alapján a Székely Lovasok Székelyföldért lovas váltó mindenki számára nyitott, Székelyföldért, egy közös ügyért való lovaglás a cél. Éppen ezért a lovas váltóban egyaránt helyet kapnak hivatalos sportolók, hobbilovasok és alkalmi lovasok is.

Jelentkezni a különböző régiók felelőseinél, az alábbi elérhetőségeken lehet:

Csíkszék:

Zakariás Gergely, 0742-635475
Lutz Levente, 0743-126174
Petres Kálmán, 0740-300319
Szőcs Elek, 0744-557831

Gyergyószék:
Domokos Árpád, 0745-199317

Udvarhelyszék:
Szász Dénes, 0745-646927
Dakó Tibor, 0742-880663

Sepsiszék:
Jakab Kevend-István, 0758-050861

(Főcím fotó: erdelyilovas.ro)


Felhívás:

Az erdelyilovas.ro Erdélyi Magyar Lovas Portál idén is állandó közvetítést biztosít majd a lovas váltó eseményeiről. Cikkünk időnkénti bejegyzésekkel frissül majd, és valós időben próbálja követni a váltó útvonalát. Ahhoz, hogy minél érdekesebb, színesebb és élvezhetőbb anyagot tudjunk a kedves olvasóknak nyújtani, kérünk mindenkit, hogy készítsen fényképeket és ossza meg ezeket velünk. Igazán érdekes lenne, ha minden váltó átadásnál készülne fénykép, és ezek el is jutnának szerkesztőségünkbe.
Kérjük olvasóinkat, hogy saját a településükön készült, vagy akár a ló hátáról készített fényképeket, illetve minden hasznos információt a váltóról az erdelyilovas@gmail.com címre küldjék, valós időben.
Köszönjük együttműködésüket!

Kérem ossza meg ismerőseivel: