Idén is várják a kiskertészeket

Március 14-ig lehet jelentkezni a programba

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejélesztési Egyesülete ismét meghirdeti Kiskertész programját a IV-VII. osztályos diákok és osztályok számára zöldségeskert létrehozása céljából.

A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest.

KiskerteszProgram1Kiskertész program keretében azok a diákok igényelhetik a vetőcsomagokat – hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla, spenót -, akik otthon szeretnék létrehozni saját zöldségeskertjüket, illetve azok az osztályok, amelyek közösen szeretnék az iskola zöldségeskertjében kipróbálni a kertészkedést.

A vetőmagok igénylésének leadási határideje március 14. A vetőcsomagok kiosztása az igénylések alapján április 15-ig történik meg, ekkor a diákok útmutatást és hasznos információkat kapnak a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan. Az elvégzett munkáról, észrevételeiket, tapasztalataikat, gondolataikat egy pár sorban megfogalmazva szintén eljuttatják az egyesület e-mail címeinek egyikére, vagy a megadott postai címre. A fényképes beszámolókat június 15-ig várjuk. A diákok illetve osztályok az elvetett magokat gondozzák, a munkavégzés folyamatáról fényképeket készítenek, amelyeket augusztus 31-ig beküldenek a Vidékfejlesztési Egyesülethez. A beküldött beszámolók alapján egy szakemberekből álló bizottság kiválasztja azokat a diákokat, akik a legmagasabb osztályzatot kapják a beküldött fényképes beszámolókra és akiknek a kiskertjét a helyszínen is megtekintik.

A jelentkezési űrlap igényelhető a tanintézetekben, illetve letölthető az alábbi linkről:

https://hargitamegye.ro/upload/public/Kiskertesz_2019.pdf

– A Kiskertész programmal a fő célunk, hogy a gyerekek a kertészkedés révén megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti, értékbeli különbségét, elmélyüljön bennünk a (szülő)föld iránti szeretet – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– A Kiskertész programban több ezer gyerek vett és vesz részt. A program hozadékaként azt várjuk, hogy a gyerekek közül nem csak most a versenybe neveznek be és termesztenek zöldséget, hanem majd a nagybetűs életben is ezt fogják tenni – erről beszélt a megyeelnök a február 28-március 2. között a Garden Proiect Kft. és partnerei által második alkalommal megszervezett, konferenciával egybekötött kertészeti szakmai napokon Csíkmadarason. A megyeelnök arról is beszélt, hogy a Kiskertész programot a jövőben szeretnék kibővíteni, hogy a fiatalok ne csak zöldséget termesszenek, hanem gyümölcsöt is.

Egyik lelkes kiskertészünk mesél a tapasztalatairól:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1234711289909585/?v=1234711289909585

Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója március elsején volt a Hargita Stúdió Aktuális c. műsorának vendége, ahol az aktuális pályázati kiírásokról beszélt:

https://www.facebook.com/watch/?v=2286325911579963

A kitöltött űrlapokat március 14-ig kérjük elküldeni a következő e-mailcímre: karikascsilla@hargitamegye.ro vagy a következő postai címre: Csíkszereda, Szabadság tér, 5. szám, II. emelet, 244-es iroda, irányítószám: 530140. Bővebb információ a 0740 169 850-es telefonszámon igényelhető.

Tavaly decemberben a megyeházán volt a Kiskertész program kiértékelése, ahol láthattuk a gyerekek örömteli arcát, akik kerékpárt, vagy az iskolák fóliasátrat nyertek.

A korábbi évekről szóló hírek, fotók megtekinthetőek a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/kiskerteszprogram/

Kérem ossza meg ismerőseivel: