Időjárás: szokatlanul meleg lesz az év utolsó hetében

Lehűlés 2024 első hetében várható

A sokéves átlagnál melegebb lesz az idő az év utolsó hetében, amikor akár 16 fokig is felmelegedhet a levegő, lehűlés a jövő év első hetében várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn közzétett kéthetes előrejelzéséből.

E szerint Bánságban és Körösvidéken ezen a héten a december végén megszokottnál magasabb hőmérséklet várható, a nappali csúcsértékek régiós átlaga 9-14 fok között alakul, éjszaka átlagban 2-4 fokra hűlhet le a levegő. Jövő héttől lehűlés következik, de a hőmérséklet továbbra is meghaladja majd a sokéves átlagot: a nappali csúcsértékek régiós átlaga 4-8 fok között váltakozik, az éjszakai minimumoké 0-3 fok között. Hétfőn és kedden, majd december 29. után csapadékra is számítani lehet.

Erdélyben ezen a héten a sokéves december végi átlagnál jóval melegebb idő lesz. A nappali csúcsértékek régiós átlaga 8-10 fok között alakul, éjszaka mínusz 1-0 fokra hűlhet le a levegő. Jövő héten fokozatos lehűlés következik, átlagban 2-5 fokos nappali csúcsokkal, illetve mínusz 3 és mínusz 1 fok közötti éjszakai minimumokkal. Hétfőn és kedden, majd január elseje után csapadékra is számítani lehet.

A hegyekben ezen a héten a december végén megszokottnál jóval magasabb hőmérsékleti értékek várhatók, a nappali csúcsok átlaga 4 és 8 fok, az éjszakai minimumoké mínusz 2 és 2 fok között váltakozik. Jövő héten fokozatos lehűlés következik, átlagban mínusz 2 és 2 fok közötti nappali maximumokkal, illetve mínusz 6 és mínusz 2 fok közötti éjszakai minimumokkal. Ezen a héten csapadék hegyvidéken csak elszórtan várható, január elsejétől nő a havazás valószínűsége.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: