Idősebb könyvbarátok klubja

Már a VI. találkozón is túl

Az V. találkozó témája:  Gyergyó az irodalomban. Ez alkalommal a könyvtár helyismereti gyűjteményének szépirodalmi részét ismertettük röviden – a Gyergyó vidékén született vagy rövidebb-hosszabb ideig itt tevékenykedő szerzőket, illetve írásaikat.

A résztvevők interaktív módon bekapcsolódtak a témába. Kedvenc szerzőktől olvastak fel verseket, elbeszéléseket, de nem maradt el a humoros írások felolvasása sem. A jelenlévők hasznosnak tartották a találkozó témáját, többen megjegyezték, hogy egyes szerzők nevéről vagy írásaikról csak most szereztek először tudomást.

A VI. találkozónak a témája a román nyelv- és irodalom érettségi tételei voltak. Az “Idősebb könyvbarátok klubjának” tagjait Csíki Csenge VII-ik osztályos tanuló zongora-előadása köszöntötte. A találkozó első felében kortárs magyar költők munkáiból olvastunk fel és vitattuk meg közösen a magyar irodalom mai állását. Érdekes hozzászólások hangzottak el a klubtagok részéről a ma emberének olvasási szokásairól, ízléséről. A fiatalok most is olvasnak, de nem mindig hiteles, komoly olvasmányokat. Úgy vélték, hogy ami a mai fiatalok olvasási szokását illeti, a szépirodalmi művek helyét sajnos egyre inkább az internetes szövegek vették át. Ebben a tekintetben nagyon fontosnak tartották az értékek kiválasztását.

konyvbaratok_klubja1

A program második részében arról beszéltünk, hogy az érettségin milyen érvelő szöveget várnak el román nyelv- és irodalomból különböző tematikákban.  A vélemények megoszlottak. Volt, aki azt mondta, hogy „a mi időnkben még nehezebb volt, mert a IX-XII. osztályos anyagból minden kellett érettségire.”  Többen meglepődtek, hogy milyen magas szintű nyelvismeretet és árnyalt kifejezésmódot várnak el a gyerekektől az érettségin.

Szinte mindenkinek volt egyéni véleménye, hozzászólása a témához.

Kérem ossza meg ismerőseivel: