„Igazságot akarunk, nem korrupciót!”

A jogfosztott romániai magyar közösség kiáll a romániai jogállamiság védelmében

KÖZLEMÉNY

2018. január 24-én Monica Macovei európai képviselő, volt igazságügy-miniszter szervezésében került sor Brüsszelben egy nagy érdeklődés által övezett fotókiállításra, A románok az utcákra vonulnak címmel. Az egy éve tartó utcai tüntetéseket bemutató rendezvény mottója: „Igazságot akarunk, nem korrupciót!”

Tegnap délután az Európai Parlament plénuma is napirendjére tűzte a romániai igazságügyi törvények európai jogállamiságba ütköző módosításának a kérdését.

Hozzászólásában Tőkés László képviselő határozottan síkra szállt az utódkommunista szocialista hatalom azon kísérlete ellen, hogy – sürgősségi eljárással – a politikum befolyása alá vonja az igazságszolgáltatást. Klaus Iohannis államfőt idézve figyelmeztette a román kormányt a jogállamiság védelmében tüntető százezrek üzenetére. Ugyanakkor elismerően szólt arról, hogy az Európai Bizottság képes volt félretenni az ez idáig alkalmazott, többnyire az egyes jobboldali kormányokat megrovásban részesítő kettős mércét, és ez alkalommal a korrupt román szocialista rendszerre is kiterjesztette a számonkérést. Beszédében külön is utalt a frissen beiktatott Viorica Dǎncilǎ miniszterelnökre, aki annak idején – közismert módon – már a méltán elhíresült 2017/13-es sürgősségi kormányrendeletet is védelmébe vette az Európai Parlamentben.

Befejezésképpen erdélyi képviselőnk a romániai magyar közösség szolidaritásáról biztosította a jogállamiság védelmében utcára vonuló többségi románságot. Ennek összefüggésében Tőkés László elfogadhatatlannak tartja a magyar közképviselet opportunista magatartását, hiszen köztudott, hogy az RMDSZ szavazatai nélkül az egyes igazságügyi törvénymódosítások nem mentek volna át a parlamenten. Magyarságunk jogos követeléseinek a teljesítése csakis egy valóban demokratikus román jogállamban képzelhető el.

Strasbourg, 2018. február 7.

                                                                             Tőkés László
EP-képviselő
sajtóirodája


H O Z Z Á S Z Ó L Á S
a romániai jogállamiságra leselkedő veszélyekről
szóló EP-vitához 

 

Üdvözlöm a romániai jogállamiság kérdésének a napirendre tűzését. Ideje volt már, hogy az Európai Bizottság szakítson a kettős mérce alkalmazásával, és pártpolitikai elfogultsággal ne csupán Magyarország és Lengyelország ellenében folytasson eljárást a jogállamiság megsértése miatt, hanem végre Románia szocialista kormányán is számon kérje azt.

Jean-Claude Juncker elnökkel tartott brüsszeli sajtóértekezletén Klaus Iohannis határozottan kiállt a romániai igazságszolgáltatás függetlensége mellett. Megelőzőleg, az új román kormányfő, Viorica Dǎncilǎ beiktatásán az államfő szintén kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése elfogadhatatlan, és hogy az utcákon a jogállamiság védelmében egy éve tüntető százezrek üzenetét nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az igazságügyet nem szabad alárendelni a politikumnak, nevezetesen a csontja velejéig korrupt, utódkommunista szocialista pártnak!

A jogállamiság sarokköve az, hogy senki se állhasson a törvények felett. Liviu Dragnea büntetett előéletű és büntető eljárás alatt álló oligarchikus pártvezér sem!

A jogfosztott romániai magyar közösség az európai demokrácia követelményeivel összhangban, a román többségi társadalommal együtt kiáll a jogállamiság helyreállítása mellett.

Strasbourg, 2018. február 7.

                                                                                         Tőkés László

Kérem ossza meg ismerőseivel: