Vadkamera igényelhető a kártevő medvék bizonyítására

Vadkamerákkal védhetjük meg területünket

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete három darab vadkamerát vásárolt, amelyeket szerződés alapján és felelősségvállalás mellett kiadnak a kártevő, vagy településre bejáró medvék megfigyelésére és beazonosítására.

medve labnyomok (2)„Vigyázzunk! Medve lábnyomok vannak a friss hóban a kapunk előtt! – ezzel a figyelmeztetéssel indult a ma reggelünk! Bízom benne, hogy a minisztérium változtat álláspontján és fellép az emberi élet védelmében! Intézkedésre van szükség! Nincs rendjén, hogy reggel 6-kor kijövünk a kapun és medve lábnyomok fogadnak. Reális veszély fenyeget…” – fogalmazott ma közzétett videójában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Nem ez az első alkalom, hogy a megyeitanács-elnök családi otthonánál medve tűnt fel. Október elején megrongálta a kapu elé kihelyezett konténert és széthordta a szemetet a medve. (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2049818808572078/) A Szilos Vadászegyesület kérte a veszélyt jelentő medve kiemelését, de a minisztériumtól negatív választ kaptak.

Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója felhívással fordult a Hargita megyei vadászegyesületekhez, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel és igényeljék esetek bizonyítására a kamerákat. A kamerákat a vadőrök veszik át az egyesület nevében, a szerződés meghatározott időre (20-30 napra), és felszerelik a kártevő medve által látogatott helyen. A megszabott időszak lejárta után a kamerákat épségben vissza kell szolgáltatni Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének.

Az érdekeltek jelentkezhetnek a martonistvan@hargitamegye.ro vagy a karikascsilla@hargitamegye.ro e-mailcímen, vagy a 0740169650-es vagy a 0740169850-es telefonszámok egyikén.

– Azt látjuk és tapasztaljuk, hogy sok medve nem aluszik téli álmot, egyre gyakrabban tűnnek fel medve lábnyomok a friss hóban, nem csak külterületen, hanem települések közelében és településeken belül is. Sajnos a lefotózott medvenyomok nem elegendő bizonyítékok, ezért szükséges helyszíni videófelvételre, amire alkalmasak az egyesület által vásárolt vadfigyelő kamerák – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Kérem ossza meg ismerőseivel: