Igényfelmérés a Hargita megyei játszó-, illetve közösségi tereket illetően

Ösztönzik játszóterek és közösségi terek felújítását vagy újak építését

Hargita Megye Tanácsa a 2008-as évben indított programjának célja a megye településein a játszóterek kiépítésének ösztönzése.

Mivel az önkormányzatoknak anyagilag megterhelő egy játszótér kialakítása, ezen a programon keresztül az intézmény társfinanszírozásban kívánta támogatni Hargita megye településeinek ez irányú törekvéseit.

2008-as játszóterek építésére irányuló programhoz hasonlóan újabb programot tervez indítani a megyei tanács, ehhez igényfelmérést végez, kérdőív formájában az önkormányzatok felé, a megye településein található játszóterek és közösségi terek felújítására vagy újak építésére való szándékra vonatkozóan.

Lényeges, hogy a Hargita megyei települések önkormányzatai éljenek a lehetőséggel, korszerű, biztonságos, környezet- és természetbarát játszóterek kialakításával, ahol a gyerekek önfeledten kipróbálhatnak több játékelemet, miközben a szülők is megpihenhetnek abban a tudatban, hogy a gyerekeik biztonságban vannak – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A játék szerepe meghatározó a gyerek személyiségének fejlődésében ezért fontos, hogy megfelelő teret tudjunk biztosítani, lehetővé tenni a szabad mozgást a gyermek számára, miközben élményekkel gazdagítani és fejleszteni őt. A játszótér komplex fejlesztő tevékenységet kell nyújtson a gyermeknek: a mozgásfejlődés, az egyensúlyérzék, a koordináció és a kreativitás fejlődésére egyaránt pozitívan hasson. A játszótér a társas érintkezés fontos színtere a gyermekek számára, ahol próbálgathatják társas készségeiket és szerepeiket, gyakorolhatják hogyan kapcsolódhatnak ismeretlen, idősebb vagy fiatalabb társaikhoz.  A fiatalok számára pedig fontos olyan közösségi tereket kialakítani, ahol minőségi kikapcsolódási lehetőségekkel találkoznak, e tereknek funkciót kell adni, kultúraközvetítő szerepe kell legyen, a közösségi összetartozást kell erősítsék. Funkcióval ellátott játszótereket és közösségi tereket támogatunk mint a megyei oktatási szakbizottság – fogalmazott Ferencz Salamon Alpár tanácsos.


Kérem ossza meg ismerőseivel: