III. Vásárhelyi Forgatag

    Ma rajtol a harmadik Vásárhelyi Forgatag, amelynek programfüzetét sajtótájékoztatón mutatták be.  A tervek szerint még gazdagabb, látványosabb és színesebb program lesz ebben az évben, már csak azért is, hogy méltó lehessen az idei, Kiszínezzük a várost! szlogenre.

    A rendezvény nagy újdonsága, hogy idén minden programpont marosvásárhelyi helyszínre került, sőt marosvásárhelyi köztereken is zajlik a Forgatag – mutatott rá a rendezvény legnagyobb újdonságára Soós Zoltán főszervező. Kiemelte a legújabb helyszínt, a Kultúrpalota előtti Enescu utcát, amit csak Palotaudvarként emlegetnek, úgyis lehet megkapni a programfüzetben. „A Palotaudvari programok célja, hogy a Maros-parti programokkal párhuzamosan egy másfajta kulturális kínálatot nyújtson az érdeklődőknek, olyant, amibe belefér a Maros Művészegyüttes, Szász Szabolcs harmonikaművész, Koszika és a Tiberius Qvartett, vagy Annamaria Galea és a Dzsesztán koncertje is. Itt a Maros megyei kulturális intézmények is bemutatkoznak” – fogalmazott Soós Zoltán. Hozzátette, a már megszokott helyszínek mellett újdonságnak számít az Aranykakas is, amelynek az udvarára költözött idén a Szféra – a kortárs művészetek tere. Ott elsősorban a fiatalabb közönségnek kínálnak kortárs, modern programot, amelybe belefér a költészet, a kőfestés és az elektronikus zene is.

sajtaj_szerda_6

    „Igen tavalyhoz képest változás, hogy valamennyi rendezvényhelyszín Marosvásárhelyen található, ez annak is köszönhető, hogy sikerült, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal egyfajta együttműködésre lépni, vagy az együttműködés irányába lépéseket tenni. Ennek az eredménye az is, hogy itt vagyunk, s itt a sportakadémia parkolójában is várjuk az érdeklődőket” – mondta a rendezvény másik főszervezője, Portik Vilmos, miközben bemutatta a Maros-parti fesztiválhelyszínt. A parkolóban lesz a sajtós főhadiszállás, a Borudvar, ahol délutánonként kerekasztal-beszélgetések kapnak helyet, esténként pedig remélhetőleg jó hangulatú népzenés mulatozás lesz. Ott kap helyet a kézműves vásár, a civil szervezetek vására, a könyvvásár, valamivel hátrább pedig a gasztronómia, az egészségsarok s a családi programok. „Igyekeztünk mindent úgy szervezni, hogy a kisgyermekek számára is megfelelő környezetet alakítsunk ki. Hamarosan érkeznek a mesteremberek és mindenféle infrastruktúra, s nekikezdünk építeni a fesztivál helyszínét. Tudatosan úgy alakítottuk ki, hogy a családi programok, az egészségsarok és egyik főtámogatónk sátra egymás mellett legyen, hogy míg az unoka játszik, a nagymama elmehessen az egészségügyi felmérésre” – fogalmazott Portik Vilmos.

sajtaj_szerda_7

    Megtudtuk, hogy a Forgatag idei díszvendége Baja város, akik majdnem harmincan érkeznek Marosvásárhelyre, s bemutatják a bajai gasztronómiát, de abból is leginkább a bajai halászlé rejtelmeibe avatnak be, de a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójára is készülnek kisebb produkciókkal.

    „Talán ezen a harmadik forgatagon dolgoztunk a legtöbbet, de reméljük nem ebben lesz a legtöbb baki” – tette hozzá Portik Vilmos, rámutatva, hogy folyamatosan ütköznek akadályokba a területen, de a programszervezésben is, utolsó pillanatbeli változás például, hogy a Tóásó Előd bolíviai beszámolója szombatról átkerült vasárnapra.

    A teljes programot meg lehet találni a www.forgatag.ro oldalon, a műsorfüzet – amely tombola is egyben – pedig ingyenesen kapható a rendezvények helyszínein: a Kultúrpalotában, a Teleki Tékában, a Maros-parton az Infósátorban, valamint az Eldi pékség üzleteiben.

Kérem ossza meg ismerőseivel: