Illegális a zöldbélyeg illeték Romániában

Az Európai bíróság döntött

Az Európai bíróságon döntés született, miszerint a Romániában alkalmazott, gépjárművet vásárlókat érintő zöldbélyeg illeték illegális, mivel diszkriminatív és a szabad árúforgalmat is gátolja.

Sajtótájékoztatón ismertette Moldován József parlamenti képviselő az Európai bíróság múltheti döntését, miszerint a jelenleg az országban alkalmazott zöldbélyeg illeték illegális, és a döntés értelmében a kormányt arra kötelezné, hogy a már befizetett összegeket is visszafizesse az autótulajdonosoknak.

Mint ismeretes Moldován már tavaly ősszel kidolgozott egy törvénytervezetet, ami korrigálta volna a hatályban lévő szabályozást. A gépjárművek beíratásakor befizetendő zöldbélyeg-illeték összegének éves lebontását kérte, így az autók beiratásakor csupán egy része terhelte volna a vásárlót.  „A tervezet kidolgozása során két olyan fontos szempontot vettünk figyelembe, amely eddig részben diszkriminálta azokat a gépjármű tulajdonosokat, akik új vagy használt autót írattak be az országba. Úgy vélem, a zöldbélyeg-illetéket annak kell fizetnie, aki szennyez, vagyis használja a gépjárművet. Tekintettel arra, hogy a szennyezés általában a tulajdonos lakcímének közvetlen környezetében történik, az illeték egy részének az adott önkormányzatban kellene maradnia” – taglalta Moldován József parlamenti képviselő a jogszabálytervezet szükségességét. Elmondta, hogy a statisztikai adatok értelmében, átlagosan 15 évig használnak egy autót. A benyújtott tervezetben az autó beíratásakor meghatározott bélyegilleték összegét 15 évre osztották fel, amelyet évente kellene fizetnie, progresszíven az éppen aktuális tulajdonosnak. „Az egyik rendelkezés kiküszöbölné azt a helyzetet, amelyben csak azon gépjármű-tulajdonosok fizetnek, akik új vagy éppen külföldről behozott autót íratnának be az országba. Ennek alapján mindenki annyit fizet, amennyit szennyez, vagyis használja az autót. A másik cikkelyben azt kérjük, hogy a befizetett zöld illeték 20 százaléka maradjon helyben és azzal a helyi önkormányzat gazdálkodjon, míg a maradék 70 százalékot utalnák a Környezetvédelmi Alapba” – hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: a befizetett zöld illeték 20 százalékával az önkormányzatok több környezetvédelmi beruházást tudnának finanszírozni, amely a lakosság előnyét szolgálná. „ Jelenleg arra várunk, hogy a kormány milyen lépéseket eszközöl a bírósági döntés értelmében, mivel arra joga van, hogy valamiféle illetéket kidolgozzon a járműtulajdonosok fele, ezért elhamarkodott lenne azt állítani, hogy a zöldbélyeg illetéket eltörlik és nem helyettesítik mással. Az országos költségvetés 1%-át adta, aminek a hiánya megbojgatná az állami deficitet.” – emelte ki.

Összegzésképpen elmondta, hogy megvárja, milyen lépéseket eszközöl a kormány, és amennyiben nem történik érdemi lépés, avagy az új illeték is hasonlóképp épülne fel, akkor szeptemberben ismét elővennék a már meglévő törvénytervezetét.

Kérem ossza meg ismerőseivel: