Incidensek az úzvölgyi temetőben

Mutatjuk az eseményeket

A rendfenntartókkal kerültek összetűzésbe azon román szervezetek képviselői, akik az úzvölgyi temetőbe próbáltak meg erővel bejutni.

A temetőkaput lánccal és lakattal zárták le. A temető körül körülbelül háromszáz magyar személy alkotott élőláncot, akik a Miatyánkot imádkozzák. A román szervezetek mintegy ezer fős csoportja román nemzeti zászlókat lobogtat, hazafias dalokat énekel, és azt skandálja, hogy ‘Szégyelljétek magatokat!’

A két csoportot rendfenntartó erők tartják távol egymástól.

A helyszínen van Constantin Codreanu, a Népi Mozgalom Párt képviselője is, aki úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó távozni mindaddig, amíg a temetőben el nem helyezte az általa hozott koszorút. Kijelentette, semmiféle engedélyre nincs szüksége ahhoz, hogy tisztelegjen a román hősök előtt.


Behatolt a a román szervezetek néhány tagja az úzvölgyi katonai temetőbe

Felfeszítette az úzvölgyi katonai temető kapuját a román szervezetek néhány tagja, akik a csendőrökkel, de a helyszínen lévő magyarokkal is összetűzésbe kerültek.

uzvolgye1

Egyesek közülük agresszíven viselkednek és követelik a csendőröktől, hogy engedjék be a helyszínre érkezett több mint ezer román személyt a temetőbe.


Csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető

Továbbra is csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság, amely civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket.

A csendőrség arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.

Az úzvölgyi temetőnél összetűzésbe kerültek a rendfenntartó erőkkel a román szervezetek képviselői, akik erővel próbáltak meg bejutni a sírokhoz. A lakattal lezárt temetőkaput néhányan felfeszítették.

A temető körül körülbelül háromszáz magyar személy alkotott élőláncot, és a Miatyánkot imádkozták. A román szervezetek mintegy ezerfős csoportja román nemzeti zászlókat lobogtatott, hazafias dalokat énekelt, és azt skandálta, hogy ‘Szégyelljétek magatokat!’


A románok felfeszítették és eltörték a sírkert kapuját

Elhagyták az úzvölgyi temető környékét a tiltakozásra összegyűlt Hargita és Kovászna megyei magyarok. Távozásuk után ortodox megemlékező szertartást tartottak a sírkertben az ország különböző részeiről összesereglett mintegy ezer román jelenlétében.

uzvolgye2

A több román ortodox pap végezte szertartás keretében felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akik a környéken estek el. A szertartás végén a résztvevők – többségük különféle szervezet képviselője, de környékbeli románok is vannak köztük – elénekelték a román himnuszt. Többen román népviseletbe öltöztek és trikolórt lengetnek.

A jelenlévők közül sokan azt mondják, a románoknak és magyaroknak ki kellene egyezniük, mert a temetőben elhantoltak is “együtt nyugszanak”.

A Hargita és Kovászna megyei magyar közösségek tagjai távoztak a temető környékéről, amikor a románok felfeszítették és eltörték a sírkert kapuját.

A helyszínen sok a csendőr és a rendőr, amikor azonban a kaput felfeszítették, több csendőrt és újságírót is bántalmaztak.


Az RMDSZ felszólítja a hatóságokat, hogy állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan elítél minden erőszakos cselekedetet, és felszólítja a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak csütörtökön az úzvölgyi temetőnél – olvasható a szövetség AGERPRES hírügynökséghez is eljuttatott közleményében.

‘Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket! A magyar emberek békésen tiltakoznak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet!’ – áll az RMDSZ közleményében.

Az úzvölgyi temetőnél csütörtök délután összetűzésbe kerültek a helyszínre érkező román szervezetek képviselő a rendfenntartókkal, miközben néhány száz magyar élőláncot alkotott. Később a román csoport tagjai erővel behatoltak a temetőbe, a magyarok pedig elhagyták a helyszínt.


A csendőrség szerint nem történt erőszakoskodás az úzvölgyi temetőnél

A csendőrség szerint nem történt erőszakoskodás csütörtökön az úzvölgyi temetőnél sem a résztvevők, sem a résztvevők és a rendvédelmi szervek képviselői között.

Azon információk kapcsán, miszerint fakereszteket törtek össze a sírkertben, a Román Csendőr-felügyelőség azt állítja, az első vizsgálatok alapján “nem észleltek ilyen elemeket”, az illetékes szervek azonban még kivizsgálják a helyszínt.

A résztvevők elkezdték elhagyni a temető környékét, a rendvédelmi szervek azonban ott maradnak a tevékenység lezárultáig – áll még a csendőrség tájékoztatásában.


Forrás: www.agerpres.ro


Úzvölgyi katonatemető – A románok erőszakos benyomulása után felszentelték a román emlékművet

Erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe csütörtök délután a helyszínre csődített több ezer román megemlékező, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.

A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élő láncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak.
A román megemlékezők többször is megpróbálták áttörni a csendőrkordont, hogy a kapuhoz jussanak, de kísérleteik mindaddig nem jártak sikerrel, míg a temető oldalsó, hátsó részén több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal be nem jutott a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.
A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében – a papok szóhasználata szerint – felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet.
A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. Az ortodox szertartást koszorúzási ünnepség majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték. A felszólalók hangsúlyozták: Úzvölgye Románia része, ahol nem lehet megakadályozni a román hősökről való megemlékezést.
A megmozdulás egyik szervezőjének, a Calea Nemului (Nemzet Útja) Egyesületnek az elnöke, Mihai Tarnoveanu kijelentette: az úzvölgyi katonatemető román keresztjeihez a jogot az elesett katonák véráldozatával szerezték. Hozzátette: ha a kormány arról döntene, hogy a temető Csíkszentmárton községhez tartozik, az a döntés sem moshatja le a román hősök vérét. Úgy vélte: mindegy, hogy a temető Hargita vagy Bákó megye területén fekszik, mert mindkettő román föld.

uzvolgye3

A ceremónia folytatásaként felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akit tudomásuk szerint az úzvölgyi katonatemetőben temettek el, majd megkoszorúzták az emlékművet.
Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva ott. Az emlékműállítást a román kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és az építési felügyelőség is törvénytelennek minősítette. Bákó megye prefektusa péntekre helyezte kilátásba az építési engedély megtámadását a közigazgatási bíróságon, ha addig a dormánfalvi polgármester nem tisztázza a jogi helyzetet.
Az egykori államhatár mellett fekvő, lakatlan Úzvölgye település közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de Hargita és Bákó megye kataszteri hivatala 2001-ben a település területét a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvának juttatta. A Bákó megyei kisváros önkormányzata március 29-i határozatával a város közvagyonába sorolta, április közepén pedig a településre telekkönyveztette a katonai temetőt.

Gazda Árpád/MTI


Fotók: Gyimesi Skanzen Panzió

Kérem ossza meg ismerőseivel: